latinica  ћирилица
20/10/2017 |  12:48 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Бијељина: Нови локални план помоћи лицима с инвалидитетом

У Бијељини су у току припреме за израду новог локалног плана акције за подршку лицима са инвалидитетом у свим сегментима друштвеног живота, саопштено је из Градске управе.
Бијељина -
Бијељина

Чланови Коалиције "Колоси" истакли су на округлом столу у Бијељини да је на побољшању квалитета живота лица са инвалидитетом урађено много, али да тек предстоји озбиљан рад како би били испуњени стандарди Конвенције УН.

Технички секретар ове коалиције Милорад Јовић рекао је да је најмање урађено на пољу образовања јер је ту улога локалних организација минимална, будући да је ова област у надлежности Министарства просвјете и културе Српске.

Осим континуираног рада, на подизању свијести о потреби већег укључивања лица са инвалидитетом у друштвени живот, током наредне три године "Колоси" очекују и стварање бољих услова приступачности ове популације у локалној заједници, као и бољи положај жена, дјеце и младих са инвалидитетом.

Члан Радне групе за израду локалног плана Миле Пејчић рекао је да је циљ округлог стола да се чују потребе представника свих осјетљивих категорија лица са инвалидитетом и на основу тога одреде приоритетне потребе за помоћ.

"Представници лица са инвалидитетом морају бити укључени у израду свих докумената који се њих тичу. Радећи у партнерству са њима заговараћемо примјену међународних стандарда и обезбјеђивање услова за доношење и примјену институционалних рјешења. Циљ је квалитетно задовољавање потреба лица са инвалидитетом јер они активно доприносе развоју локалне заједнице", истакао је Пејчић.

Након израде локалног акционог плана тај документ би требало да усвоји и Скупштина града Бијељина, чији је потпредсједник Мустафа Градашчевић истакао да ће тако бити направљен помак ка примјени Конвенције УН.

"Градска управа, у сарадњи са `Колосима`, улаже напор да основе Конвенције о правима лица са инвалидитетом буду спуштене на локални ниво и да се тиме омогући њихова примјена", рекао је Градашчевић.

Извор: СРНА