latinica  ћирилица
20/10/2017 |  12:59 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Дукић: Имамо документацију о суђењу Србима у рату

Савез логораша Републике Српске посједује оргиналну документацију о суђењу Србима током рата у БиХ, коју је регистровао Међународни комитет Црвеног крста, рекао је Срни предсједник Савеза Бранислав Дукић.
Бранислав Дукић - Фото: РТРС
Бранислав ДукићФото: РТРС

- Имам оригиналне документе које нам је изнио Међународни комитет Црвеног крста када смо размијењени 20. јануара 1995. године - навео је Дукић.

Дукић, који је за вријеме рата био заточен у сарајевском логору "Виктор Бубањ" и осуђен на двије године затвора, тврди да се у тим документима помињу имена судија Шабана Максумића, Идриза Каменице, Мисе Салема, Амира Јагањца и других, који још раде у Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је истакао да је Савез логораша Републике Српске о овој проблематици раније упознао бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, који им је тада рекао да зна да је кроз логор "Виктор Бубањ" у Сарајеву прошло више од 5.000 Срба, углавном цивила, и да у Суду и Тужилаштву БиХ раде судије и тужиоци који су на тим позицијам били током ратних сукоба у БиХ.

- Ешдаун нам је тадао рекао да је о свему упознат, али да се нада да ће судијама и тужиоцима можда прорадити савјест, да не раде како су радили до сада - каже Дукић.

Он је нагласио да је на недавном састанку у Бањалуци код предсједника Републике Српске Милорада Додика предочио документа о судијама који су током рата у сарајевској касарни "Виктор Бубањ" тукли српске логораше.

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине затражиле су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве, да би се обезбиједило објективно и непристрасно правосуђе, што и јесте задатак ВСТС-а.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица упутио је недавно ВСТС-у БиХ информацију са именима девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали против Срба у предметима ратних злочина, а који и данас обављају функције у правосудном систему БиХ.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да је охрабрујуће то што се Међународни комитет Црвеног крста поново враћа у процес тражења несталих лица у БиХ.

Извор: СРНА