latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:00 | Аутор: РТРС

Курц добио мандат за формирање владе

Предсједник Аустрије Александер ван дер Белен је Себастијану Курцу, лидеру Народне партије (ОВП), која је побиједила на парламентарним изборима у недјељу, повјерио мандат за формирање нове владе.

 Ван дер Белен је најавио да ће посебно обраћати пажњу да будућа влада има као главни приоритет укупне интересе Аустрије.

„На основу изборног резултата дајем министру иностраних послова, шефу ОВП Курцу, као лидеру најјаче странке, мандат да предложи нову владу”, казао је он.

Поручио је да заједнички циљ треба да буде Аустрија остане земља у којој постоји међусобно поштовање, као и у којој ће у Уставу записана права, посебно Европска конвенција о људским правима, бити компас дјеловања.

Аустрија, према његовим ријечима, и у будућности мора остати у срцу Европе, у центру ЕУ.

Ван дер Белен је напоменуо да дијели став са Курцом да је Аустрија заједно са европским пријатељима снажнија него сама.

Он је подсјетио да Аустрија у другој половини идуће године предсједава ЕУ, што је велики изазов који је пред земљом.

Од владе очекује, како истиче, не само приврженост Европи, већ и да ради на развоју ЕУ.

Поздравио је што је Курц већ јасно ставио до знања да је основи услов за формирање владе да она мора бити проевропска.

Најавио је да ће као предсједник детаљно размотрити приједлоге владе и персонална рјешења, те подвукао да је формирање владе веома одговоран задатак.

Курц се захвалио на указаном повјерењу и рекао да га прихвата уз пуну свијест да је то велика одговорност.

Најавио је да ће, као што је најавио, обавити разговоре са свим парламентарним странкама, и да ће тек потом започети коалиционе преговоре, а да ће о одлуци с ким обавестити предсједника и јавност.

Указао је да ће разговарати и са мањим странкама у скупштини о томе каква је сарадња могућа, јер са њима постоји двотрећинска већина неопходна за неке промјене.

„Желим да формирам владу која би била одлучна и храбра да спроведе промјене у земљи. У појединим секторима постоји неопходност да се уђе у коштац са застарјелим системом”, поручио је он.

Извор: Политика , (Танјуг)