latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:20 | Аутор: РТРС

Грабовац: Опозвати необјективне судије и тужиоце

У Одбору за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске вјерују да ће надлежне институције утврдити одговорност појединих судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ који су били необјективни на суђењу Србима за ратне злочине, те да ће покренути иницијативу да буду опозвани и санкционисани у складу са законом.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

Предсједник Одбора Марко Грабовац каже да су породице српских жртава рата биле у праву када су годинама упозоравале међународну заједницу на необјективност појединих судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ на суђењу Србима за ратне злочине.

- Вјерујемо да ће надлежни органи утврдити одговорност појединих судија и тужилаца, те покренути иницијативу за њихов опозив и санкционисање у складу са законом - рекао је Грабовац.

Грабовац истиче да је очито да такве судије и тужиоци имају унапријед пројектован циљ да осуде што више Срба за ратне злочине, а да заштите Бошњаке и Хрвате.

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине затражиле су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве да би се обезбиједило објективно и непристрасно правосуђе, што и јесте задатак ВСТС-а.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица упутио је недавно ВСТС-у БиХ информацију са именима девет судија и шест тужилаца за које сматра да су дискриминаторски поступали против Срба у предметима ратних злочина, а који и данас обављају функције у правосудном систему БиХ.

Извор: СРНА