latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:40 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Н. Горажде: Уручена одликовања породицама погинулих бораца (ВИДЕО)

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је данас у Новом Горажду 17 одликовања "Медаља заслуга за народ" породицама погинулих бораца из Фоче, Источног Сарајева, Пала, Новог Горажда, Рогатице и Трнова.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

Синиша Каран је подсјетио да је предсједник Српске поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра - Дана погинулих и несталих постхумно одликовао 399 погинулих бораца Војске Српске, а од 2012. године до данас постхумно су одликована 1.564 погинула борца, на иницијативу Борачке организације и Републичке организације породица погинулих и несталих.

"Желимо да породицима погинулих бораца кажемо да нису саме, да Република Српска мисли на њих и даје им посебну важност", истакао је Каран.

Говорећи о раду правосуђа БиХ, рекао је да низ пресуда, посебно посљедњом којом је ослобођен ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, Суд и Тужилаштво желе да промијени карактер рата у БиХ.

"Борци, грађани и народ Републике Српске борили су се за слободу, огњишта и живот, и у тој борби сачували, изградили и одбранили Републику Српску, створену и прије трагичног сукоба у БиХ", поручио је Каран.

Живка Рајић са Пала, којој је уручено одликовање постхумно додијељено њеном мужу, рекла је да је ово потресан тренутак и да одликовање остаје дјеци као успомена на оца.