latinica  ћирилица
20/10/2017 |  14:02 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Дан борбе против остеопорозе

Дом здравља у Прњавору обиљежио је 20. октобар, Свјетски дан борбе против остеопорозе, акцијом на градском тргу током које су љекари дијелили промотивне летке и савјетовали суграђане о превенцији и борби против овог обољења.
Прњавор - обиљежен Свјетски дан борбе против остеопорозе - Фото: СРНА
Прњавор - обиљежен Свјетски дан борбе против остеопорозеФото: СРНА

Љекар породичне медицине Нина Ђурић рекла је да је остеопороза модерна болест која се најчешће јавља код људи старијих од 60 година, а карактеришу је смањење или губитак коштане масе.

"Са остеопорозом су често повезани преломи костију, прије свега преломи кичмених пршљенова, кука и бутне кости. Код ове болести важне су мјере превенције од којих је најважнија физичка активост, шетња или бављења спортом, исхрана богата намирницама које садрже калцијум и витамин Д, те промјена животних навика као што су престанак пушења и конзумирања алкохола", навела је Ђурићева.

Она је напоменула да је битно да пацијенти редовно долазе на прегледе код својих љекара породичне медицине који ће их упутити физијатру или увести адекватну терепију уколико је потребно.

У Дому здравља у Прњавору данас почиње и акција бесплатног ултразвучног прегледа дојки код жена старијих од 18 година под називом "Нађи времена, не губи живот".

Прегледе ће сваког другог петка од 13.00 до 19.00 часова вршити радиолог Љубиша Лепир, а могу им приступити сви заинтересовани са подручја Прњавора.

Иyвор: СРНА