latinica  ћирилица
20/10/2017 |  16:43 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Преминуо глумац Љубомир Убавкић Пендула

Један од најпознатијих крагујевачких глумаца, дугогодишњи првак драме умјетничког ансамбла Театра "Јоаким Вујић", популарни комичар Љубомир Убавкић Пендула преминуо је у 86. години у Крагујевцу.
Љубомир Убавкић Пендула - Фото: РТС
Љубомир Убавкић ПендулаФото: РТС

Човјек и глумац чији је надимак у умјетничком свијету замијенио презиме – Љубомир Убавкић Пендула рођен је 13. јануара 1931. у Оточцу, у Лици, у оној, "оној" старој Југославији - краљевини, гдје му је отац службовао као официр.

Као дијете долази у Крагујевац и прве глумачке кораке прави у сандуку маминог клавира, а касније их наставља у Драмској секцији крагујевачке Друге мушке гимназије, ОКУД-у "Срета Младеновић" и Драмском студију Дома омладине.

Ту га је прије више од шест деценија запазио тадашњи истакнути крагујевачки глумац Стеван Мишић Цеца и одвео га ондашњем управнику позоришта Љубиши Ружићу, "увјерен да ће од њега бити нешто". И било је.

Практикант и Сава Савић у "Протекцији", Ивковић и Секулић у "Народном посланику", учитељ музике у "Свету", Мита телефониста, Светислав, Риста, министар и Јованча Мицић у "Путу око света", Тома кафеџија и  Тома писар у "Општинском детету", три улоге у "Малим комадима", Пера Каленић у "Госпођи министарки", Милорад и Живота Цвијовић у "Др-у", Жан у "Мистер долару", Спасоје у "Покојнику", Агатон у "Ожалошћеној породици", Јеротије у "Сумњивом лицу"...

По мишљењу критичара и театролога, Пендула "Нушића није играо" - "са Нушићем је био на ТИ!".

На даскама које "живот значе" Љубомир Убавкић Пендула одиграо је преко 300 улога и добио сљедеће важне награде: три "Златна ћурана", Нушићеву награда за животно дело, Статуету Јоаким Вујић за изузетан допринос позоришне умјетности у Србији, Златног ћурана за животно дјело јагодинских "Дана комедије", уврштен је у Клуб бардова (10 комичара из цијеле земље) а ту су и три двоструке награде (жирија и публике) на Сусретима "Јоаким Вујић", поред низа других глумачких награда, као и друштвених признања попут "Златне значке Црвеног крста Србије".

Играо је подједнако успјешно Стерију и Бору Станковића, Стевана Сремца и Александра Поповића, Бранка Ћопића и Душана Ковачевића, Гогоља и Љубомира Симовића, Молијера и Мрожека, Максима Горког.

Извор: РТС