latinica  ћирилица
20/10/2017 |  22:11 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Kраљ Фелипе Шести: Каталонија јесте и биће дио Шпаније

Шпанци морају да поштују закон и једни друге, рекао је шпански краљ Фелипе Шести истакавши да Каталонија јесте и да ће бити битан дио Шпаније.
Шпански краљ  Фелипе (фото:fokus.ba) -
Шпански краљ Фелипе (фото:fokus.ba)

Енергично се успротививши тежњама Каталоније ка независности, краљ је у говору на свечаној додјели награде "Принцеза од Астурије" у граду Овиједу рекао да сви морају да поштују Устав и начела парламентарне демократије, преноси АП.

"Каталонија јесте и биће битан дио Шпаније", нагласио је краљ Фелипе Шести, а његове ријечи испраћене су овацијама.

У неуобичајено емотивном говору, краљ је рекао да се његова земља суочава са "неприхватљивим покушајем отцјепљења" Каталоније, преноси АФП.

"Не желимо да се одрекнемо онога што смо заједно градили", истакао је он, додавши да је његова земља превазишла "грешке из прошлости", наводи француска агенција уз напомену да краљ под тим очито подразумијева бившу војну диктатуру Шпаније.

Према његовим ријечима, Шпанци су протеклих деценија поштовали своју суверену одлуку да заједно живе у демократији.

"Доживјели смо и дијелили успехе и поразе, тријумфе и жртве, што нас је ујединило у радостима и патњама. То не можемо заборавити", закључио је шпански краљ, напоменувши да су шпанска достигнућа омогућена "искреном жељом за коегзистенцијом и разумијевањем у складу с правилима и демократским прописима".

Након што је Каталонија 1. октобра одржала забрањени референдум о независности, Фелипе је оштро осудио тај потез као незаконит и подржао је националну владу.

Уставни суд Шпаније саопштио је да је недавни референдум о отцјепљењу Каталоније био незаконит, а шпански парламент је одбацио покушаје каталонске владе да се та покрајина одвоји од Шпаније.

Извор: РТС, Танјуг