latinica  ћирилица
21/10/2017 |  10:08 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Британска амбасада: Српска не може доносити одлуке о придруживању НАТО

Амбасада Велике Британије у Босни и Херцеговини јасно је поручила да Народна скупштина Републике Српске нема надлежности да доноси одлуке о вањској и одбрамбеној политици, као и о придруживању међународним организацијама као што је НАТО.
Амбасада Велике Британије у Сарајеву (фото: visitmycountry.net) -
Амбасада Велике Британије у Сарајеву (фото: visitmycountry.net)

"Та питања су искључива надлежност институција на државном нивоу Босне и Херцеговине", истакнуто је у њиховом одговору на питање у вези са одлуком посланика у НСРС, који су усвојили резолуцију којом се дефинише неутралност Српске у односу на постојеће војне савезе.

У Резолуцији која је гласовима владајуће већине усвојена у НСРС у ноћи између 17. и 18. октобра, такође је наведено да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона нити јој се може утврдити и уписати друго својство. Осим тога, у овом документу је прецизирано да је РС опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписницом Дејтонског мировног споразума.

"Закон о одбрани БиХ обавезује релевантне институције да проведу активности неопходне за приступ НАТО-у", нагласили су из Амбасаде Велике Британије, уз напомену да је први приоритет активација Акционог плана за чланство (МАП) БиХ, у складу с једногласним захтјевом Предсједништва БиХ из 2009. године.

Такође, из Британске амбасаде су поручили да Влада Уједињеног Краљевства остаје предана пружању подршке евроатлантским интеграцијама БиХ с циљем њене дугорочне сигурности и стабилности.

Извор: Фена