latinica  ћирилица
21/10/2017 |  14:37 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Звиздић: Одговорност за блокаду усвајања акциза сносе ентитетски министри

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић сматра да одговорност за тренутну блокаду у вези са измјенама закона о акцизама лежи на "међустраначком тандему састављеном од ентитетских министара финансија који не долазе из СДА или Савеза за промјене, него из СНСД-а и ХДЗ-а".

"Управо гласовима тих министара у Управном одбору Управе за индиректно опрезивање једнострано је усвојено рјешење за које је јасно да нема парламентарну подршку, јер акцизе усмјерава у буџетску потрошњу, а не у нову изградњу путева", навео је Звиздић реагујући на изјаву предсједика Владе Републике Српске Жељке Цвијановић да је сва одговорност у вези са измјенама закона о акцизама на Денису Звиздићу, који нема подршку у Представничком дому парламента БиХ.

Што се тиче Закона о акцизама, Звиздић сматра да је покушај да се одговорност за његово усвајање пребаци на Савјет министара или селективно на СДА и Савез за промјене унапријед пропао покушај правдања пред домаћом јавношћу и представницима међународне заједнице.

Он тврди да не постоји сагласност влада Републике Српске и Федерације БиХ о предложеном тексту закона, што је, како каже, федерални премијер више пута јавно и потврдио.

"Наравно, ако би ентитетске владе које ће бити и корисници и имплементатори средстава остварених кроз акцизе и путарине, постигле сагласност о тексту закона о акцизама, то би значајно олакшало процес њиховог усвајања. Али, такав споразум не постоји и због тога је потпуно јасно да је потребно додатно радити на дефинисању коначног текста закона о акцизама, ако постоји искрена намјера да исти буде усвојен и инфузиона транша ММФ-а за ниво ентитета одобрена", навео је Звиздић.

Он тврди да је Савјет министара спреман да заједно са свим релевантним учесницима настави активно да ради на проналажењу адекватног рјешења у вези са законом о акцизама, који ће јасно дефинисати транспарентност трошења средстава прикупљених на овај начин и искључиво бити везан за покретање инвестиција у области изградње ауто-путева и путева и као такво добити потребну парламентарну подршку.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је јуче да је сва одговорност у вези са измјенама закона о акцизама на предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, који нема подршку у Представничком дому парламента БиХ.

"Ако Звиздић сматра да нема подршку у парламенту БиХ, нека дефинише закон какав мисли да ће добити подршку. Овдје је проблем што нема потребних 16 руку из Федерације БиХ", истакла је Цвијановићева.

Извор: Срна