latinica  ћирилица
21/10/2017 |  16:02 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Србија донирала милион марака за обнову Саборног храма Свете Тројице у Мостару (ВИДЕО)

Србија је донирала милион марака за обнову Саборног храма Свете Тројице у Мостару. Ово је само још једна у низу донација из Србије која за циљ има подршку и помоћ обнови ове православне светиње и једног од симбола града Мостара.
Храм у Мостару - Фото: РТРС
Храм у МостаруФото: РТРС

А обнову храма до сада су помогли бројни донатори из Републике Српске, БиХ, Србије , као и из различитих крајева свијета. Међу њима су владе Српске, Србије, Федерације БиХ, Херцеговачко -неретванског кантона, Града Мостара, Савјет министара БиХ. Највећи донатор је Влада Српске.

Захваљујући бројним донацијама звоно са Саборне цркве поново се чује у Мостару и подсјећа да су Срби вијековима неизоставан дио овог града.

Саборни храм Свете Тројице изграђен је 1873. године и у вријеме градње био је највећи православни храм на Балкану. Запаљен је и до темеља срушен у јуну 1992. године. Званична обнова овог храма почела је у октобру 2010. године. 

Храм у Мостару једини је велики вјерски објекат у БиХ који још није обновљен. За ових седам година колико је прошло од ископавања и обнове терена доста је урађено. Стигло се готово до краја грађевинских радова.

"Рокови на изградњи зависили су од финансијске ситуације. Пристигла су средства и динамика је кренула боље. Очекује се да радимо на засводњавању и покрвачке радове. Очекују се радови на изради пројекта околног уређења, као и радови на изради пројекта ентеријера цркве", истакао је главни надзорни инжењер Драган Брњош.

Највећи донатор је Влада Републике Српске, која је у више наврата помагала обнову мостарског храма. И званична Србија уписала се великим словом међу добротворе.

"Ово није први пут. Оно што је похвално што нас радује јесте да је садашња иницијатива за ову помоћ  Србије потекла од Драгана Човића. Чини ме срећним што сми заједно препознали значај ове светиње и наше заједнице у Мостару и за Мостар", нагласио је је мостарски парох Радивоје Круљ.

Планирано је да сви радови буду окончани и Храм освештан 2019. године када се прославља велики јубилеј- 800 година Епархије захумско-херцеговачке и приморске.