latinica  ћирилица
21/10/2017 |  17:15 | Аутор: РТРС

Трамп би могао да објави тајне податке о убиству Кенедија

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је данас да, у очекивању нових информација, планира да дозволи отварање дуго чуваних података о убиству предсједника Џона Кенедија у новембру 1963. године.
Убиство Кенедија   (Фото: Wikimedia Commons) -
Убиство Кенедија (Фото: Wikimedia Commons)

Магазин "Политико" је нешто раније објавио, позивајући се на Трампову администрацију и друге званичнике, да је скоро сигурно да ће он блокирати објављивање информације из више хиљада повјерљивих фајлова које би америчка Национална архива требала да објави до 26. октобра.

"У очекивању нових информација, дозволићу да, као предсједник, дуго блокирани и повјерљиви фајлови о Џеј-Еф-Кеју /Џон Фицџералд Кенеди/ буду отворени", каже Трамп у поруци објављеној на друштвеној мрежи "Твитер".

Кенеди је убијен 22. новембра 1963. године у 44. години и о томе је објављено више хиљада књига, чланака, документарних и играних филмова.

Према резултатима бројних анкета, велики број Американаца и даље не вјерује званичним доказима који указују да је убица био Ли Харви Освалд.

Током година, Национална архива је објављивала бројне документе о убиству Кенедија али посљедњи дио остаје тајан и само Трамп има овлаштење да донесе одлуку или ће бити објављени у преправљеном облику.

Амерички дневник "Вашингтон пост" и други медији пренијели су изјаве неколико званичника који наводе да су државне агенције лобирале код Трампа да не објави неке од докумената јер би неки од фајлова новијег датума могли објелоданити и неке недавне обавјештајне и друге операције.

"Вашингтон пост" наводи да посљедњи дио докумената о убиству Кенедија не садржи никакве сензационалне податке али да би могли да освијетле активности Освалда док је био на путу у Мексико Ситију крајем сепштембра 1963. године.

Извор: СРНА