latinica  ћирилица
22/10/2017 |  13:10 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Михајловић: Нови Жежељев мост спаја прошлост и будућност Србије

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да нови Жежељев мост преко Дунава у Новом Саду спаја прошлост и будућност Србије.
Жежељев мост - Фото: СРНА
Жежељев мостФото: СРНА

"Не можемо а да се не сјетимо 23. априла 1999. године кад је Жежељев мост својим пројектилима срушила НАТО-авијација. За мене, бомбардовање Новосађанки и Новосађана престало је у петак, 20. октобра ове године, када је мост спојен", рекла је новинарима Михајловићева, која је заједно са предсједником Покрајинске владе Игором Мировићем и шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем обишла радове на изградњи новог Жежељевог моста.

Она је најавила да ће већ у фебруару наредне године преко новог моста бити положене жељезничке шине, а мјесец дана након тога мост ће добити и приступне путеве.

Мировић је нагласио да је за њега данашњи дан велики за Србију, јер ће Жељевим мостом за коју годину "тутњати" возови реконструисаном пругом од Београда до Будимпеште.

"Када будемо од Новог Сада до Београда возовима чија је брзина већа од 120 километара на час стизали за четдесетак минута, тек тада ћемо схватити значај овог моста преко Дунава, не само за Србију, него и много шире", навео је Мировић.

Фабрици је истакао да је ЕУ помагала изградњу Жежељевог моста од првог дана, као и да је за тај пројекат дала донацију од 34 милиона евра.

Михајловић, Мировић и Фабрици пјешке су стигли са новосадске на петроварадинску страну новог моста, гдје је и одржана конференција за медије.

У петак, 20. октобра, спојени су лукови на новом Жежељевом мосту преко Дунава у Новом Саду.

Пуштање жељезничког саобраћаја новим мостом, према најавама извођача, очекује се крајем фебруара 2018. године.

Послије тога, у року од два до три мјесеца, очекује се и пуштање друмског саобраћаја.

Нови мост дугачак је 474 метра, има два жељезничка колосијека за брзине и до 160 километара на час. Мост и двије траке за друмски саобраћај и двије бициклистичке стазе.

Тај мост је реплика старог Жежељевог моста који је срушен 1999. године током ваздушних акција НАТО-пакта.

Стари Жежељев мост преко Дунава у Новом Саду изграђен 1961. године према пројекту архитекте Бранка Жежеља.

Извор: СРНА