latinica  ћирилица
22/10/2017 |  14:03 | Аутор: РТРС

Писмо са Титаника продато по рекордној цијени

Писмо пронађено код човјека који је погинуо у потонућу Титаника продато је на аукцији за 126.000 фунти (166.000 долара). То је, како је пренио Ројтерс, рекордна цијена за писма која су досад продата са Титаника.
Титаник - Фото: Wikipedia
ТитаникФото: Wikipedia

У питању је писмо које је путник прве класе Титаника Александар Оскар Холверсон написао мајци и једно је од посљедњих писама за које се зна која су "преживјела" несрећу.

Писмо има заглавље са утиснутим именом Титаника, а у њему Холверсон пише о утисцима о броду и хвали храну и музику.

"Ако све прође како треба, стићићемо у Њујорк у сриједу прије подне", написао је Холверсон дан пре фаталног сусрета Титаника са леденим бријегом.

Холверсон је био трговац из Минесоте, а на Титанику је путовао са супругом Мери Алис која је преживјела катастрофу.

Он у писму такође преноси утиске о путовању, "раме уз раме" са једним од најпознатијих путника Титаника.

"Џон Јакоб Астор је на броду. Изгледа као свако друго људско биће иако има милионе. Они сједе на палуби са нама осталима", написао је Холверсон говорећи о америчком бизнисмену који је у то вријеме био један од најбогатијих људи у свијету.

Писмо је једно од последњих предмета за које је познато да су сачувани после потонућа брода, и даље има трагове времена које је провело на дну Атлантика.

Титаник је био један од највећих прекоокеанских путничких бродова када је ударио у ледени бријег и потонуо 14. априла 1912. на путу из Саутемптона у Њујорк. Тада је умрло 1.500 људи.

Писмо је на аукцији продала Холверсонова породица у трговачком граду Дивајзис на југу Енглеске. Кључеви начињени од гвожђа са Титаника продати су за 76.000 фунти.

Аукционар Ендрју Алдриџ је изјавио да ове цијене показују како не опада интересовање за Титаник, као и путинке и посаду тог брода.

Извор: Б92, Танјуг