latinica  ћирилица
22/10/2017 |  15:48 ⇒ 23/10/2017 | 08:39 | Аутор: РТРС

Нова борба за аутономију: Референдум у Ломбардији и Венету (ВИДЕО)

На помолу је нова борба европских региона за ширу аутономију или самосталност. У два најбогатија региона у Италији, Ломбардији и Венету, одржавају се референдуми. С обзиром да је ријеч о регионима који дају 30 одсто БДП-а Италије, власт у Риму страхује од посљедица изјашњавања грађана.
Референдум у Италији - Фото: РТРС
Референдум у ИталијиФото: РТРС

Иако су се политичари из Ломбардије и Венета раније залагали за независност од Рима, лидери та два сусједна региона на сјеверу Италије јасно су рекли да се референдуми односе на аутономију, а не на сецесију. Одржавање референдума је предложила странка Сјеверна лига, која је на власти у обје регије.

Анђело Киођа, посланик у Европском парламенту који долази из ове странке, истиче да се референдум одржава да би покушали да убиједе централну владу Италије у глас народа.

"Влада, која је често далеко од стварног свијета, треба да послуша људе. Оно што тражимо је да се наши ресурси троше за потребе становника Венета и Ломбардије, а не да се бацају на национални отпад", истакао је Киођа.

Око 11 милиона бирача у та два региона, од 60 милиона грађана Италије који имају право гласа, донијеће одлуку о подршци регионалним владама да преузму више власти од Рима.

Десничарски политичари сматрају да је потребна већа аутономија у областима као што су имиграција, порез и безбједност.

Гласање за ширу аутономију представља пријетњу по централну власт у Риму, наводе аналитичари, додајући да Венето и Ломбардија заједно дају 30 одсто БДП-а Италије. Критичари, међутим, сматрају да је одлука о референдуму популистичка и да представља дио изборне кампање.

Матео Маури из Демократске партије наглашава да је овај референдум бескористан и скуп.

"Бескористан, јер се сви ови захтјеви могу директно упутити влади, а скуп јер, само у Ломбардији, референдум кошта 55,5 милиона евра", каже Маури.

Очекује се да ће бирачи подржати приједлог о широј аутономији региона, међутим, аналитичари наводе да исход референдума нико неће схватити озбиљно ако не добије велику подршку, од 60 или 70 одсто гласова, уз велику излазност.