latinica  ћирилица
22/10/2017 |  16:17 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Отворен Међународни сајам књига у Београду (ВИДЕО)

У Београду је свечано отворен 62. Међународни сајам књига, најзначајнија књижевна манифестација у југоисточној Европи.
Сајам књиге у Београду (архив) - Фото: РТРС
Сајам књиге у Београду (архив)Фото: РТРС

Током осам сајамских дана, поштоваоци књиге имаће увид у цјелокупну овогодишњу домаћу издавачку продукцију, али и најзначајнија страна књижевна дјела.

Традиционално, међу 500 домаћих и више од 50 страних излагача, налази се и штанд Републике Српске на којем ће бити представљена најновија издања наших аутора.

У осам сајамских дана на штанду Републике Српске биће одржано близу 70 промоција књига и различитих публикација изашлих из штампе током ове године. Међу овим бројним остварењима, ипак се издвајило њих неколико, прије свега по свом културном и опште-друштвеном значају.

“Свакако би смо издвојили први том Енциклопедије Републике Српске у издању Академије наука и умјетности Републике Српске као и рукопис Петра Кочића `Суданије` који је изашао у издању Народне и универзитетске библиотке из Бањалуке", нагласио је Борислав Максимовић, секретар за културу Представништва РС у Србији.

Академија наука и умјетности Републике Српске је такође издавач и најновијих књига академика Рајка Петрова Ноге и Рајка Кузмановића. На штанду ће бити промовисана и књига „Милорад Додик – Побједа Српске“, коју су објавиле Независне новине.

У програму је и представљање пројеката наше куће, Радио Телевизије Републике Српске. Ради се о филму и књизи Мире Лолић Мочевић под заједничким насловом „Душу нису убили“, о голготи српског народа у Босни и Херцеговини током 20. вијека.

Истом темом бавила се и Драга Мастиловић у својој историјској монографији, а у нашем издању биће представљена и књига „Радио талас дуг 60 година“, аутора Богдана Ристића.

Што се тиче белетристике, са штандова великих издавача већ првог дана сајма може се говорити о најтраженијој књизи. Према ријечима Тање Вучковић, портпарила Издавачке куће "Лагуна", то је књига "Човјек по имену Уве" Фредерика Бакмана, роман који је до сада продат у преко три милиона примјерака широм свијета.

Почасни гост сајма је књижевност на њемачком језику, а организатори се надају да ће посјетилаца бити више од 180.000, колико их је било на прошлогодишњем сајму.