latinica  ћирилица
22/10/2017 |  18:29 | Аутор: РТРС

Лајчак: БиХ опскрбљује стране борце

''БиХ не иде напријед брзином којом би требала ићи, стога се свашта и догађа'', рекао је Лајчак.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

Предсједник Генералне скупштине Уједињених нација и бивши високи представник у БиХ Мирослав Лајчак у интервјуу за “Аваз“ коментарисао је страхове лидера у окружењу да БиХ постаје пребивалиште хиљадама исламских терориста.

У свом говору, Лајчак је истакао да је пристрасан према БиХ јер је постала дио његовог живота, али је чињеница да земља не иде напријед брзином којом би требала ићи, стога се свашта и догађа.

''БиХ је међу оним земљама које опскрбљују стране борце и тај феномен је ту. Али исто тако је и чињеница да је у овом тренутку земља у миру и да има европску перспективу. Бх. лидери су изнијели многа јавна обећања да ће имплементирати ту перспективу'', рекао је Лајчак.

Истакао је да су све земље окружења кренуле напријед.

''Погледајте Црну Гору, Србија је јако озбиљна, а сада и Македонија с новом владом прави истинске искораке према томе циљу. То није никаква фикција, него реалност'', тврди Лајчак.

Такође, наглашава да није присталица изласка на улице и таквог рјешавања проблема.

''Мислим да постоји пуно других начина. Преко грађанског друштва и медија треба тражити своја права. Потребна је и боља комуникација између политике и друштва. То је јако важно'', нагласио је Лајчак, споменувши и вјеру људи у Европу.

''Људи у БиХ вјерују у ЕУ, што доказује и чињеница да нема ниједног другог питања као што је европска перспектива у БиХ, што сам и сам видио, која ужива толику подршку становништва. Зато људи и требају стално тражити од својих посланика и политичара да земљу воде према испуњењу тог циља'', закључио је у интервјуу “Аваз“ Мирлослав Лајчак.

Извор: bljesak.info