latinica  ћирилица
22/10/2017 |  18:38 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Његово величанство-бијели лук из Љубиња-сарансак који лијечи (ВИДЕО)

Подручје Љубиња, одавно, је погодно за узгој овог бијелог лука, а однедавно, у Љубињу је подигнута прва и једина фабрика у региону, за прераду бијелог лука.
Бијели лук - Фото: Screenshot
Бијели лукФото: Screenshot

Његово величанство – бијели лук, или, у Љубињу, кратко речено- сарансак. Ријетке су породице, које у сезони, макар и у најмањем дијелу баште, не засаде ово поврће. Тако, из године у годину...

Поједине породице, у сезони произведу и до пет тона бијелог лука. Овогодишњи род, упркос суши, мјери се десетинама тона, и добрим дијелом је продат.

"Кад Сарајлија дође у Љубиње, каже: рекли су ми да купим мед, дуван и бијели лук, код нас ти је тако. /Је ли бијели лук замијенио дуван'?/ – изгледа да јесте, чувен је бијели лук из Љубиња", каже Јово Лечић.

А бог је бијелом луку подарио бројна позитивна својства. Овај произведен у Љубињу, међу првих пет је по номенклатури, у цијелом свијету. Због тога, а и традиције, узгој бијелог лука крунисан је једином фабриком за прераду у региону.

"Већ дужи временски период се бавимо истраживањем и усавршавањем технологије, и ево успјели смо са десет нових производа, а по свом укусу, својствима, саставу, били смо сигурни да ћемо добити прави производ", каже директор "Фармавита" Милорад Попара.

Бијели лук, илити, сарансак, између осталих, садржи алицин, једињење које му даје специфичан укус за памћење. Е, сад, добар или лош, ствар је избора...

Вања, рођена Београђанка, технолог, дошла је у Љубиње и засукала рукаве, па науку преточила у праксу. Био је потребан дужи период да усаврши технологију и рецептуру. Бијели лук је, каже, незгодан као сировина због дисулфидних веза, које се разграђују првим засијецањем чена. Онај први, специфични мирис, дочекао је и нас на уласку у фабрику.

Да ли се било тешко навићи на бијели лук питали смо Вању.

"Не, питање је да ли га волиш или не волиш. Ја волим да једем бијели лук, а када сам дошла питали су ме волим ли сарансак /смијех/. Он своја својства обрадом некада губи, некада добија једињења која се мијењају обрадом. Неке термички не обрађујемо", каже Вања.

Већи дио посла ради се ручно, да би се сачувала својства бијелог лука. Због тога, право из Данске у Љубиње је стигао Јенс Хансен, власник специјализованих ресторана, и, незванично, близак тамошњој краљевској породици. Дошао је да види и окуси сарансак.

"Осјетио сам јак мирис и укус. У мом ресторану користим највише кинески бијели лук, који у односу на овај херцеговачки, нема ни мирис ни укус. Најежио сам се када сам видио овакав квалитет. Ја имам везе са Јапаном, могли би тамо да га извозимо (смијех)", каже Хансен.

Трајање бијелог лука у људској исхрани, углавном у сировом стању или термички обрађеног, али и као алтернативног лијека, мјери се хиљадама година. Медицина је потврдила позитиван утицај на кадриоваскуларни и имунолошки систем, посједује антиинфламаторна својства, а све то захваљујући садржају више од двјесто активних супстанци. Почесто га, по својствима, пореде са црвеним луком.

"И једна и друга врста лука имају позитиван утицај на кадрдиоваскулани систем, потичући регулацију шећера у крви", истиче кардиолог Срђан Лозо.

Као превенција за здравље, довољна су, кажу љекари, три чена дневно. Превенције од мириса бијелог лука – баш и нема

А сад се враћамо на почетак приче – произвођачима. Посла у производњи имају доста. Није га тешко продати, због квалитативних својстава. А о укусу и мирису, е, ту Љубињци знају расправљати, па и нашалити се.

Питали смо Јову Лечића да ли даме купују бијели лук.

"Чуј, купују ли... Рећи ћу ти касније како купују... Ако муж једе бијели лук и легне и покрије се по глави, са женом. Ако жена осване са њим, то је права жена, жена која воли свога мужа", кроз смијех прича Јово.

На крају, наши саговорници се похвалише да редовно конзумирају бијели лук, а како и не би када је то природни медикамент.