latinica  ћирилица
22/10/2017 |  18:53 ⇒ 23/10/2017 | 11:31 | Аутор: РТРС

"Аманети" изазивају "кијамете": Ердоганова изјава опасна по мир у региону (ВИДЕО)

Након Бакира Изетбеговића, и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поново је проговорио о Босни и Херцеговини, коју му је, каже “у аманет оставио” Бакиров отац Алија. Ердоган је у Истамбулу рекао како “Турска никада неће оставити Мостар, Дрину, султан Фатихову џамију..., јер је то круна турске цивилизације, још од 15. вијека.”
Ердоган - Додик - Фото: РТРС
Ердоган - ДодикФото: РТРС

“Авети” прошлости, “аврети” садашњости и квази “аманети”, некако средином октобра – око годишњице смрти Алије Изетбеговића - све чешће васкрсавају да ли из Бакирових или из Реџепових уста. И ти, квази “аманети" неминовно изазову јавне “кијамете”, на, ионако, трусном бх. тлу!

Овог октобра, након што је Ердоган, нимало предсједнички /умјесто званичне информације/, тек “твитнуо” јавности да је угостио “свог брата Бакира”, вратила су се “браћа” у прошлост - наизмјенично из Сарајева и Истанбула, недопустиво “заборављајући” да није 15. вијек, већ 21. и да БиХ није и неће бити султанат, како је “истанбулској браћи” поручио предсједник Српске Милорад Додик. Он је иступе је Ердогана окарактерисао неприхватљивим и опасним по мир и стабилност у БиХ. 

“Можда Ердоган јесте потомак султана Фатиха, како каже, али овај простор није султанат нити ће то икада бити. Бар док се Срби питају, а питају се и питаће се. Ердоган треба да брине о свом султанату, а ми знамо како да бринемо о својој држави Републици Српској. И све што Ердоган може да чува у БиХ је имовина Изетбеговића, јер су му и отац и син Изетбеговић само то и могли дати у аманет.”

Подсјећа предсједник Додик “заборавну истанбулску браћу” да су два од три конститутивна народа у БиХ ислам упознала на најбруталнији начин и да владавину Турака памте по проливеној хришћанској крви и одношењу “дјеце у сепетима”, што није никакво цивилизовано достигнуће! Напротив!

СНСД-ов Сташа Кошарац подсјећа да БиХ није власништво једне породице. На изјаве Изетбеговића јуниора реакцију, Кошарац захтијева од бх. Предсједништва, а на Ердоганов иступ – од бх. дипломатије.

"Очекујем да министар иностраних послова и члан Предсједништва БиХ упуте протестну ноту, с обзиром на чињеницу да тај став не дијелимо сви у БиХ и да су такви ставови антидејтонски и они дубоко вријеђају интересе и Републике Српске и српског народа", рекао  је Кошарац.

Изетбеговићев колега у Предсједништву БиХ Младен Иванић, за одговоре је данас био недоступан. Министар иностраних послова Игор Црнадак, на разговор је пристао, а потом волшебно одустао. Ућутала се и међународна заједница, иначе дежурни коментатор сваке изјаве или одлуке из Бањалуке.

Уз подсјећање да је Изетбеговић старији на чување Ердогану, могао евентуално да остави само онај мали дио БиХ којим је господарио, Марио Караматић пита да ли Бошњацима заиста треба тутор, и да ли су бошњачки политичари па и они из СДА, политичари са посебним потребама.

"Та прича управо СДА наноси највећу политичку и свкау другу штету, јер то само може значити да Алија Изетбеговић унутар СДА није видио апсолутно никога ко би то могао наставити водити укључујући и свог сина Бакира.

Спорадични гласови разума стижу и из Сарајева. СДП поручује – држава се не оставља у насљедство кућним пријатељима већ свим грађанима. И водећи бошњачки интелектуалац Мухамед Филиповић каже како Алија Изетбеговић није власник БиХ, да би је повјеравао било коме на чување. Он подсјећа на историју с краја 19. вијека – Берлински конгрес и савременике Милоша Обреновића, када су из Турске у Сарајево, умјесто помоћи, пристизале казнене експедиције. Када су Ердоганови преци “помијешали” аманете.

"Ми Бошњаци имамо с Турцима један однос који није баш фале вриједан. Ако би Ердоган из тога изводио некакву своју посебну одговорност или права према нама, нема тих права и нема те одговорности. Наша политика мора да се заснива на нашој вољи, нашег народа на одлукама које доносе наши политички представници", истиче Филиповић.

И како год да се, у ровитој БиХ, заврши ова епизода из серије “аманета”, никада не треба заборавити све Изетбеговићеве, Ердоганове или “лапсусе” бившег турског премијера Ахмета Давутоглуа – из Бањалуке са отварања обновљене Ферхадије, из Призрена, Истанбула, Сарајева...Jeр на то опомиње историја.