latinica  ћирилица
22/10/2017 |  18:57 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Након 20 година вратила се из Америке у Бијељину: Најљепше је код куће (ВИДЕО)

Бијељинска новинарка Гордана Анушић, послије двије деценије боравка у Америци одлучила је да дође у Републику Српску и почне нови живот. Незадовољна начином живота у земљи снова, спаковала је кофере, прелетјела океан и окренула нови лист. Каже да је срећнија у свом родном крају, гдје се живи много скромније, али и много опуштеније. Пронашла је посао и стекла пријатеље, па се нада да ће овдје остати заувијек.
Гордана Анушић - Фото: РТРС
Гордана АнушићФото: РТРС

Док многи млади људи из Републике Српске сањају о животу у иностранству, перспективна бијељинска новинарка Гордана Анушић имала је сасвим другачије снове. Прије двадесет година с родитељима и сестром се одселила у Сједињене Америчке Државе, а упркос универзитетској дипломи и успјешној каријери, овога љета одлучила је да се врати у завичај и крене из почетка. Завршила је психологију на Универзитету у Остину, а стекла је и дипломе економије и високе медицинске школе. Ради од 15. године, а највећи дио каријере је провела у области здравства као његоватељица, дијететичар и медицинска сестра.

"Са својим икуством и са школовањем ја сам себи омогућила добар стандард, три- четири пута већу сатницу од просјека, али, као што каже наш народ, пружаш се колико ти је јорган дуг. Јесу приходи високи, али су високи и расходи - имаш кућу која је под хипотеком, кредит за ово кредит за оно... Мени је јасно да овдје нећу моћи да зарађујем ни 10 одсто колико сам могла тамо , али је и даље квалитет живота овдје бољи", прича Гордана.

Ова занимљива дјевојка се нада да ће остатак живота провести у родном крају, гдје је прихваћена и срећна, јер просто најљепше сунце сија на свом огњишту.

"Много ми се свидио овај начин живота и осјећам се пријатније. Можда на неки начин и јесам странац у својој земљи, али бар овдје у Српској, у неким мјестима које сам посјећивала, нисам се тако осјећала јер су људи доста приступачнији, топлији, културнији, осјећам се као да сам и била овдје", каже Гордана и наставља, "иако је Америка земља могућности, људи су јако хладни, одвојени, себични, начин живота је тако брз и некако се изгубиш у свему томе. Овдје одем на пијацу и људи ме се сјећају од прије 11 година када сам ишла на пијацу".

Живјела је у великим градовима Остину и Даласу, али често, каже, има утисак да је у Бијељини више становника, јер су људи свакодневно на улицама, у кафићима или у шетњи.

"Навикла сам тамо да кад хоћу да купим нешто да једем прије посла, да прођем кроз `драјв тру` и не морам да изађем из аутомобила. То те још више усамљује, нема социјалног контакта и тако се навикнеш на тај стил живота".

Гордана се након кратког одмора у Бијељини запослила као новинарка на једној локалној телевизији. Свјесна је, каже, да јој плата коју зарађује дугорочно неће бити довољна за живот, али планира да ради и допунске послове како би имала бољи стандард. Задовољна је због одлуке да се врати у родни крај и вјерује да ће баш овдје изградити успјешан и срећан живот.