latinica  ћирилица
23/10/2017 |  08:30 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Грађани Ломбардије и Венета подржали проширење аутономије

Лука Заја и Роберто Марони, лидери двије богате италијанске регије Ломбардије и Венета, прогласили су побjеду на референдумима одржаним у недjељу, наводећи да је већина грађана гласала за већу аутономију тих регија.
Референдум у Италији - Фото: РТРС
Референдум у ИталијиФото: РТРС

Према прелиминарним резултатима, више од 90 одсто грађана који су изашли на референдум заокружили су "да", преноси Ројтерс.
Како наводи АФП, процjењује се да је излазност у Венету била између 57 и 61 одсто, а око 40 одсто у Ломбардији.

АФП преноси да су забиљежени и хакерски напади који су одложили објављивање коначниих резултата.

Предсједник Венета Лука Заја рекао је јуче у Сан Вендемијану да се "управо пише нова страница историје", преноси АП.

Истовремено, предсједник Ломбардије Роберто Марони рекао је, након што је гласао, да референдум представља "историјску прилику" да два лидера затраже "веће надлежности и ресурсе".

Оба лидера, који су из редова Лиге за сјевер, настојала су да на гласању издејствују убједљиву побједу гласова у корист веће аутономије како би стекли политички утицај у преговорима с Римом с тим у вези.

Венето и Ломбардија су организовали савјетодавне референдуме о већој аутономији, али су одбили било каква поређења са сецесионистичком Каталонијом.

Референдуми су у складу с италијанским Уставом, који предвиђа да парламент може регијама дати већу аутономију ако оне то затраже.

Како је раније објављено, у случају побједе, предсједници Венета и Ломбардије планирају да затраже већа овлашћења у области здравства, образовања и инфраструктуре, као и овлашћења које су иначе резервисана за државу као што су безбједност и имиграција, што су омиљене теме Лиге за Сјевер. За то би, међутим, требало промијенити Устав.

Марони је уочи гласања више пута рекао да ће се референдум одржати "у оквиру националног јединства" и да има за циљ "реформу односа између централне владе и регионалних влада".

Заја је навео да је било какво повлачење паралела с Каталонијом - покушај да се обесхрабре бирачи да гласају за већу аутономију.

У међувремену, предсједник Европског парламента Антонио Тајани рекао је да би Европа требало да се плаши ширења малих нација, у тренутку када се Шпанија бори с каталонском кризом, а Ломбардија и Венето одржавају референдуме о већој аутономији, али је рекао да су референдуми у Италији легитимни и да се по томе разликују од онога у Каталонији.

Извор: Танјуг