latinica  ћирилица
23/10/2017 |  10:45 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Прва СДС: Ердоганова изјава апсолутно непримјерена и хушкачка

Изјава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да "никада неће оставити БиХ, коју му је у аманет оставио Алији Изетбеговић" није ништа мање опасна и запаљивa од оне коју је прије њега дао бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, истиче Прва СДС у саопштењу.
Прва Српска демократска странка -
Прва Српска демократска странка

"Прва Српска демократска странка овакве изјаве сматра апсолутно непримјереним и хушкачким, чак злокобним провокацијама једног високог државника које иду у правцу поновног распиривања ратних сукоба на Балкану и на површину избацују прикривене аспирације за оживљавањем Османског царства, које је на просторима Балкана синоним за велика разарања и страдања хришћана, поготово српског народа.

Ердоган, као и Изетбеговић испуштају из вида чињеницу да је овај простор стотинама година био поприште најстрашнијих злочина почињених за вријеме турске владавине, који ни дан-данас не блиједе у сјећањима српског, али и других народа, гдје се по бруталности посебно издвајао тзв. данак у крви", наводи Прва СДС.

"Осим тога, њихове изјаве показују ноторно незнање о коријенима и поријеклу бошњачког народа у БиХ, чијим је лидерима, поготово Изетбеговићу, очигледно ближа Турска и турски народ од првих комшија, Срба и Хрвата, са којима дијеле исти језик, културу и историју.

Бакир Изетбеговић је свјестан да бошњачки народ у БиХ живи на дијелу српске земље и да он мало тога има да поклони Турској. Његови политички иступи већ поодавно служе за забаву и провоцирање српских политичара који се у недостатку озбиљних тема на свом подручју баве искључиво Бакировим смијешним изјавама.

На сву срећу, ова држава није ни Бакирова, ни Ердоганова прћија, нити су је они стварали, нити су је они добили "у аманет", него је држава свих грађана БиХ, односно Републике Српске и Федерације БиХ, који су жељни квалитетнијег живота и кретања ка будућности, а не регресије и понирања у мрак отоманске прошлости", наводи Прва СДС у саопштењу.