latinica  ћирилица
23/10/2017 |  11:49 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Српска - Просјек плата у септембру 830 КМ

Просјечна септембарска нето плата у Републици Српској износила је 830 КМ и у односу на августовску реално је мања за 0,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику Српске.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Највећу просјечну нето плату у септембру у износу од 1.305 КМ имали су запослени у подручију финансијских и дјелатности осигурања, док је најнижи септембарски просјек од 543 КМ био у угоститељству, хотелијерству и пружању услуга смјештаја, припреме и послуживања хране. Просјечна септембарска бруто плата износила је 1.330 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру су у односу на август у просјеку биле више за 0,3 одсто, док су на годишњем нивоу, у просјеку више за 0,6 одсто.

Највећи раст цијена у септембру од три одсто регистрован је код одјеће и обуће због нових набавних цијена сезонских производа-нове колекције за сезону јесен/зима. Ниже цијене од 0,5 одсто биле су у групи алкохолна пића и дуван.

Република Српска је за девет мјесеци ове године у спољнотрговинском пословању остварила вриједност извоза од 2,536 милијарди КМ, што је 21,4 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду. У истом периоду, вриједност оствареног увоза била је 3,544 милијарде КМ или за 11,3 одсто више.

Покривеност увоза извозом за девет мјесеци ове године била је 71,6 одсто. Највећу вриједност извоза, од 403 милиона КМ, за девет мјесеци ове године Српска је остварила на тржишту Италије, док је вриједност извоза у Хрватску био 334 милиона КМ.

Највише се увозило из Србије, и то у вриједности од 626 милиона КМ, те из Русије, у вриједности од 431 милион КМ. Највеће учешће у извозу остварила је електрична енергија, са 178 милиона КМ, а у увозу нафта и сирова уља добијена од битуменозних минерала, са 389 милиона КМ.

Извор: СРНА