latinica  ћирилица
23/10/2017 |  12:59 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Јесења сјетва у Посавини у пуном јеку (ВИДЕО)

На подручју општине Шамац ове године ће озиме културе заузети површину ораница од четири хиљаде хектара, што је за 500 хектара више него лани.

С обзиром на то да је суша убрзала зрење кукуруза и да је род већ почетком септембра спремљен са већине ораница, јесења сјетва обавља се у оптималном агротехничком року.

Суша која је знатно умањила род кукуруза и соје, навела је ратаре да повећају сјетвене површине озимих култура.

- Разлог је недостатак сточне хране, смањени приноси кукуруза и соје свакако су допринијели да ће на нашим парцелама бити засијано више и јечма и тритикалеа који иду у сточну храну у односу на раније године - рекао је Светозар Евђић, начелник Одјељења за привреду у општини Шамац.

Стручњаци такође савјетују да се посебна пажња посвети основној обради земљишта ради стварања растреситог слоја погодног за сјетву и да се изврши одговарајуће ђубрење. За високе проиносе неопходан је и добар избор сорте пшенице.

Агроном Саво Курешевић је казао да приликом избора пшенице треба да се води рачуна да та пшеница има висок генетски потенцијал и самим тим што има висок потенцијал да има и јако бокорење, те да је отпорна на болести и штеточине.

На подручју општине Шамац у јесењој сјетви биће засијане четири хиљаде хектара ораница, од чега ће 80% одсто заузети пшеница, а преостале површине јечам и тритикале.