latinica  ћирилица
23/10/2017 |  13:11 | Аутор: РТРС

Град са четири сунчана годишња доба

Алања, град у анталијској регији у Турској, позната је туристичка атракција која привлачи туристе из свих крајева свијета. Назива се још и "градом у којем се сунце осмјехује".

Окупане сунцем, плаже Клеопатра, Кејкубат и Дамлатас током цијеле године мјесто су одмора бројним туристима који радо бирају Алању. Овај драгуљ је смјештен на обали Медитерана, у великом Анталијском заливу, између планине Таурус на сјеверу и Средоземног мора на југу.

Многи кажу да је ово град који никада не спава.

Доласком султана Селџука Аладина Кијкубада Првог, добила је данашње име и бројне грађевине које су постале њен заштитни знак. Кроз град се у дужини од 80 километара простире позната Клеопатрина плажа. Она је разлог због којег туристи не посјећују Алању само током љета, већ током цијеле године.

Желећи да град заштити од напада, султан је наредио изградњу сјеверног зида дуж обале, и велике куле у марини, препознатљивој по импресивној архитектури и црвеној боји цигала, због чега је добила назив Црвена кула.

Данас је музеј и једна од незаобилазних туристичких атракција. Ту су и пећине Дим и Дамлатас у којима се налазе очаравајући сталактити и сталагмите.

Алања је у античко доба била поморска база позната под именом "Coracesium".

Највише се за Алању одлучују туристи из Русије, Њемачке, скандинавских земаља, али и источне Европе.

Извор: Агенције