latinica  ћирилица
23/10/2017 |  13:12 | Аутор: РТРС

Џаферовић: Формално постоји већина

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас у Сарајеву да формално посматрано, када се саберу политичке странке које партиципирају у власти, постоји парламентарна већина у Парламентарној скупштини БиХ од 22 посланика.
Шефик Џаферовић - Фото: СРНА
Шефик ЏаферовићФото: СРНА

Он је подсјетио да је и до сада постојала ситуација да се парламентарна већина на нивоу БиХ формира од закона до закона.

"И када није било ових расправа о томе да ли постоји парламентарна већина или не, постојала су различита гласања када је ријеч о појединим законима", рекао је Џаферовић у изјави новинарима и навео да је било случајева да чланице опозиције подржавају неке законе и обратно.

Џаферовић очекује да ће се и у предстојећем периоду конкретна парламентарна већина формирати од питања до питања.

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Борислав Бојић оцијенио је да ће парламентарне већине бити зависно од онога што буде предмет расправе у Парламентарној скупштини БиХ.

"За све оне приједлоге који су у интересу Републике Српске и српског народа посланици Савеза за промјене ће гласати", истакао је Бојић.

Према његовим ријечима, Савез за промјене у Представничком дому има шест посланика, колико има и СНСД.

"Тачно је да је Ђорђо Крчмар напустио СДС, а то како ће дјеловати, питајте њега", додао је Бојић.

Посланик СББ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Дамир Арнаут рекао је да је питање парламентарне већине питање за странке које су у власт ушле са одређеним капацитетом који се повремено почео осипати.

Арнаут је подсјетио да је од формирања парламентарне већине након прошлих избора СДА изгубио три члана, а СДС једног.

Одговорним за проблем постојања парламентарне већине Арнаут сматра и предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића истичући да је Звиздић радио како треба, када је ријеч о реформским законима у БиХ, не би било бриге за парламентарну већину.

Извор: Срна