latinica  ћирилица
23/10/2017 |  14:10 | Аутор: РТРС

Србија се за Мундијал спрема са Кином и Јужном Корејом

Фудбалери Србије играће против Кине (10) и Јужне Кореје (14), током новембарског репрезентативног тербина.
Србија - Велс    (Фото: StarSport) -
Србија - Велс (Фото: StarSport)

Наредних дана очекује се званична потврда Фудбалског савеза Србије када ће се знати и локације гдје ће утакмице бити одигране.

Србија се директно пласирала на Свјетско првенство 2018. године у Русији, па ће у термину када ће се играти бараж за Мундијал, имати прве провјере за први наступ на неком великом такмичењу послије осам година.

Кина није изборила наступ у Русији наредног љета, била је пета у Групи А послљдње рунде азијских квалификација са скором од по три побједе и ремија и четири пораза у дуелима с Ираном, Сиријом, Узбекистаном, Катаром и управо Јужном Корејом, која је као другопласирана прошла директно на СП.

Српска селекција није играла са Кином од осамостаљења, али је имала три пријатељска "судара" са најмногољуднијом земљом у првој половини прошле деценије.

Као СР Југославија је побиједила у марту 2000. године 1:0, да би два мјесеца касније изгубила 2:0. Посљедњи окршај два тима су имала у новембру 2005, Србија и Црна Гора је побиједила 2:0.

Србија је против Јужне Кореје први пут под тим именом играла 2009. када је побиједила 1:0 на Крејвен Котиџу, голом Николе Жигића, док је на љето 2011, када је поражена 2:1 у Сеулу. Тада су од садашњих играча у селекцији били Александар Коларов, Зоран Тошић, Иван Обрадовић.

Тим под именом бивше држава је у јуну 1997. ремизирао са Јужном Корејом 1:1, да би "плави" у априлу 1998. побиједили 3:1. У мају 2000. двеиј селекције су у три дана два пута ремизирале без голова, у новембру 2005. Кореја је побиједила 2:0.

Извор: Б92