latinica  ћирилица
23/10/2017 |  15:42 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

На Сајму у Београду представљен први том Енциклопедије Републике Српске

На Међународном сајму књига у Београду данас је промовисан први том Енциклопедије Републике Српске у издању Академије наука и умјетности Републике Српске
Београд - Сајам књига - Фото: СРНА
Београд - Сајам књигаФото: СРНА

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић рекао је да се Академија прихватила израде Енциклопедије без искуства за тај посао и довољно кадра, али вођена великом жељом, вољом, напором и коришћењем свих расположивих научних капацитета.

- Снажан мотив за такву одлуку биле су и ријечи српског научника Милутина Миланковића који је рекао да и "мале средине и народи могу дати велики допринос науци", односно да "величина колевке не одређује величину новорођенчета" - рекао је Кузмановић на штанду Републике Српске.

Он је навео да је АНУРС у изради Енциклопедије имао велику подршку Српске академије науке и уметности и Матице српске из Новог Сада.

- При утврђивању концепције Енциклопедије, као најзначајнијег и најзахтјевнијег вишегодишњег пројекта, испоштован је основни захтјев - да Енциклопедија буде написана на вишеструко провјереним чињеницама - рекао је Кузмановић.

Он је додао да су у Енциклопедији обухваћене и општине, односно дијелови општина у Федерацији БиХ са претежно српским становништвом, за које су наведени само најбитнији подаци о становницима, сакралним објектима и друго.

- Увршћене су значајне личности из реда српског народа из БиХ у цјелини, као и припадници других народа који су рођени у Републици Српској, а оставили су значајан траг својим ђеловањем - навео је Кузмановић.

Он каже да су суштинска питања о прошлости и садашњости српског народа у Српској и БиХ објективно наглашена да би се трајно заштитио српски идентитет, духовно насљеђе српског народа, историја, култура, традиција, вјера, језик, писмо и други битни елементи националног бића.

Наводећи да се данас у неким босанскохерцеговачким и међународним политичким и квазинаучним круговима износе бројне неистине о поријеклу, култури и језику српског народа на којима се жели конструисати историја, Кузмановић је рекао да Енциклопедија те неистине обесмишљава.

- Енциклопедија Републике Српске сигурно ће допринијети ширењу знања о Српској. Енциклопедија ће бити приручник знања о прошлости и садашњости потребан свима, помоћу којег ће се моћи барем ђелимично антиципирати будућност - рекао је Кузмановић.

Предсједник Матице Српске Драган Станић истакао је да је ова енциклопедија веома значајна за цјелокупну српску енциклопедистику.

- Најважнији резултат изласка ове енциклопедије јесте то да је она својеврсна легитимација Републике Српске - рекао је Станић и додао да ће недоумице, које неко систематски сије, моћи да се обеснаже тако што ће се људи позивати на један овакав избор.

Он каже да је крајње вријеме да Срби добију овакву врсту сажетог знања о њима самима.

Академик Васкрсије Јанић рекао је да цијели текст Енциклопедије прате три значајна изворна појма - идентитет, значај и угроженост српског народа.

- Енциклопедија Републике Српске биће препознатљива у окружењу јер обрађује елементе културе, историје, економије, науке, политике и уметничког стваралаштва - рекао је Јанић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је на отварању наступа Српске на 62. Међународном сајму књига у Београду да је од изузетне важности за Српску, јер ће на сајму бити представљена најважнија издања и имена која су задужила српску нацију и културу.

Извор: СРНА