latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:20 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

Изетбеговић не одустаје од приче о БиХ као Алијином "аманету" Ердогану

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поновио је причу о томе да је његов отац на самртној постељи Ердогану оставио БиХ у "аманет".

- Неки нису сретни због овако добре сарадње Турске и БиХ. Али шта им ја могу, док је Алијиних сљедбеника и док је Тајипових сљедбеника, док је нас двојице и док је оних који ће доћи послије нас, ти односи ће бити такви и ако Бог да јачати - рекао је Бакир Изетбеговић у Турској, на обиљежавању 14. годишњице смрти Алије Изетбеговића, којем је присуствовао и  предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Изетбеговић је истакао да Турска БиХ "помаже несебично, као никада раније, помаже на њеном европском путу, ка чланству у НАТО пакту, у економском опоравку, изградњи инфраструктуре и изградњи бољих односа".

Он је додао да су Турци увијек били пријатљи БиХ и да су јој помагали колико су могли.

- Али, у неким дијеловима историје су били тако забављени својим проблемима да су помало заборављали на БиХ. Или су били јако заинтересирани да нам помогну, али нису имали снаге да то ураде. Данас хвала Богу, Турска држава, турски народ, предвођени нашим пријатељем, Реџепом Тајипом Ердоганом су јако заинтересовани за БиХ и веома су снажни и могу да нам помогну. Помажу нас као никада у нашој историји - рекао је Изетбеговић.

Обраћајући се присутнима, Ердоган је поручио да је "Европа умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији".

- Европа је умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији. Мртва тијела невине дјеце на морским обалама надгробни су споменици западне цивилизације. Нажалост у посљедњих седам година европске вриједности срушили су њихови носиоци, уништивши их једну по једну - рекао је Ердоган.

Поводом обиљежавања годишњице смрти Алије Изетбеговића, у Анкари је  приказана и премијера серије о његовом животу.

Извор: Танјуг