latinica  ћирилица
23/10/2017 |  19:04 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Све више бх. компанија може увозити и продавати ГМО храну за животиње (ВИДЕО)

У протекле двије године све више компанија у БиХ може увозити и продавати ГМО храну за животиње, углавном генетски модификовану соју.
ГМО храна - Фото: РТРС
ГМО хранаФото: РТРС

Рјешења издаје Агенција за безбједност хране БиХ уз образложење да су на тржишту недовољне количине органски произведене сточне хране.

Док генетски модификована сточна храна носи ознаку ГМО, прерађевине попут јаја, млијека, меса не подлијежу обавези да буду јасно означени.

Тржиште, па здравље, опредијелила се струка. А шта је избор грађана



У агенцији за безбједност хране БиХ дискретно признају дилему с којим су били суочени 2015, када су због недостатка сточне хране на тржишту БиХ издали прво од укупно 34 рјешења, за увоз генетски модификоване соје ...

- У том моменту разматрале су се многе опције па се чак и размишљало, уколико дозволимо огромне губитке нашој перадарској и свињогојској индустрији, довешћемо се у ситуацију да увозимо месо и прерађевине храњене на исти начин, каже Џемил Хајрић директор Агенције за безбједност хране БиХ.

БиХ није могла остати изоловано острво, а ако је соја једини генетски модификовани организам на нашем тржишту, безбједна је за сточну исхрану, тврде стручњаци.

Јесу ли прерађевине безбједне за људе?

- Прегледом тих студија, можемо закључити доказана је миграција дјелова гена како у млијеко, месо, јаја. Могу се наћи секвенце тих гена, које нису структурисане у дигестивном тракту, каже Драган Вујадиновић, катедра Микробиологија хране Технолошки факултет Зворник.

У БиХ не могу се препознати прерађевине од животиња храњених генетски модификованим организмима, а ГМ соја, најјефтинији извор протеина, све је заступљенија у индустрији сточне хране.

Сазнали смо, отпорна је на пестициде и хебрициде за коров, али не и каквим укрштањем је настала.

Можда је и боље живјети у незнању јер, на примјер, непријатно је знати да се у свијету производи парадајз у који се уграђује ген рибе отпорне на хладноћу, ради дуже сезоне рода.