latinica  ћирилица
23/10/2017 |  19:55 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Београд: Представљен први том Енциклопедије Републике Српске (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Дане Малешевић отворио је наступ Српске на 62. Међународном сајму књига у Београду. Представљен је и први том Енциклопедије РС у издању Академије наука и умјетности.
Сајам књиге - Фото: РТРС
Сајам књигеФото: РТРС

Ова енциклопедија је значајна на цјелокупну српску енциклопедистику и представља својеврсну легитимацију Српске, речено је на промоцији.

У првом тому на више од 700 страница обрађено је више од 1.300 одредница.

- Желим рећи да смо е ми овдје трудили да на одређен начин заштитимо идентитет РС који ће остати трајан и да посебно нагласимо да се мора штитити, и на овај начин, и језик и писмо, рекао је академк Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС.

Овогодишњи наступ Српске је у знаку 250. годишњице од рођења Филипа Вишњића, чији је стих "Те гледајте шта вам књиге кажу" позив на повратак књизи и пут истинских културних вриједности, каже министар Малешевић.

- Веома је важно да на једном оваквом празнику књиге, као што је угледни Београдски сајам, представимо све што је изњедрила наша савремена књижевна сцена, сљедбеници Кочића, Ћопића и других стваралаца који су дали велики допринос очувању српског језика и писма, додаје Малешевић.

Млађен Цицовић, директор Представништва РС у Србији, навео је да ће ове године Српска на Београдском сајму имати 43 промоције гдје ће представити 67 књига, 6 часописа и 2 зборника.

Јавности је представљена и књига "Побједа Српске“" у издању "Независних новина".

- Оновна порука ове књиге је да без српске државе нема ни слободе, да је било српске државе не би било Јасеновца, не би било Јадовна и не би било многих страдања. Српска држава је гарант опстанка српског народа и нормално свих других народа који живе у њој, истакао је Милан Љепојевић, рецензент књиге.

У оквиру данашњих промоција представљено је и више издања Академије наука и умјетности Републике Српске.