latinica  ћирилица
23/10/2017 |  19:56 | Аутор: РТРС

Хојт Ји Србији: Не можете сједити на двије столице

Високи званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу.
Замјеник помоћника државног секретара САД-а Брајан Хојт Ји - Фото: СРНА
Замјеник помоћника државног секретара САД-а Брајан Хојт ЈиФото: СРНА

Он је навео да те земље не могу да балансирају између двије стране, и додао да су САД партнер Србији на путу ка Унији.

- Земље које желе да уђу у ЕУ морају јасно да покажу ту одлуку. Не можете сједити на двије столице, нарочито ако су тако далеко - рекао је Ји на 17. Српском економском самиту.

Замјеник помоћника америчког државног секретара изјавио је да државе треба да се опредијеле за страну ма колико то било тешко.

Рекао је да Србија има много пријатеља и подршке у САД, нарочито када су у питању евроинтеграције.

- Битно је фокусирати се јер се много тога дешава у Србији и на Балкану. Важно је фокусирати се на жеље грађана и на главне проблеме - навео је Ји.

На питање да ли ће САД помоћи дијалогу Београда и Приштине, Ји је рекао да је његова држава од самог почетка укључена, и да није тајна да учествује у том процесу којим руководи ЕУ.

Говорећи о ситуацији на Западном Балкану, рекао је да САД желе да те земље буду стабилне како касније не би представљале проблем.

- Још постоји ризик од конфликта докле год постоје неријешени спорови. Ипак, општи тренд по питању мира и стабилности је позитиван - додао је амерички званичник.

Извор: Б92/БЕТА