latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Паника у Европској унији због Русије на Балкану

Хрватска је међу осам држава чланица Европске уније које су потписале писмо Високој представници Федерики Могерини којим траже да СтратКом, Европска служба за спољно дјеловање, значајно прошири активности у сузбијању руске пропаганде, посебно на подручју југа Европе и на Западном Балкану.
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia) -
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia)

Осим Хрватске, писмо које је послато прије десетак дана потписала су министарства спољних послова Чешке, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније, Шведске и Велике Британије.

СтратКом је канцеларија при ЕУ, основана како би се откриле и демантовале неистине које о ЕУ, како мисле у Бриселу, шири Русија. У писму се тражи да пуним капацитетом почну са радом и двије нове филијале ЕУ СтратКома - за Југ и западни Балкан. Од ЕУ траже веће финансирање као и довољна средства за иновативне технологије.

СтратКом путем Твитера и друштвених мрежа покушава да демантује руске дезинформације и промовише позитивно праћење ЕУ деловањем на подручју бившег Совјетског Савеза. Има око 30.000 пратилаца на Твитеру.

Интересантно је да је писмо Хрватске упућено Могерини дошло у вријеме сусрета хрватске предсједнице Колинде Грабар - Китаровић са руским предсједником Владимиром Путином, ради покушаја смиривања тензија на релацији Загреб - Москва и обећања да ће Хрватска помоћи Русији у приближавању Европској унији.

Извор: Блиц