latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:51 ⇒ 10:22 | Аутор: РТРС

Србија - иницијатива да се 4. децембар празнује као дан ратника

Министарство одбране Србије упутило је захтјев Влади да се 4. децембар обиљежава као дан ратника - празник посвећен палим и преживјелим учесницима ратова, пишу београдске "Вечерње новости".
Војска Србије - Фото: Бета
Војска СрбијеФото: Бета

Овим гестом држава би на највишем нивоу изразила захвалност свима који су стали у одбрану државе и под њеном заставом носили оружје - од ослободилачких ратова у 19. вијеку па до одбране од НАТО агресије 1999. године.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је суштина ове идеје одавање почасти обичним људима страдалим за отаџбину, али и јачање културе сјећања на ратове из скорије прошлости.

Вулин је истакао да Србија не смије да заборави хероје који су је бранили у најтежим данима.

"Доста смо се по туђој вољи стидјели наших јунака. На њих морамо бити поносни. То је основни разлог што сам Влади предложио да дан ратника буде установљен као празник. То ће бити дан када ће хероји ратова бити добродошли у нашим касарнама и школама и када ће добити простор у медијима", рекао је Вулин за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, то раде све земље у свијету и нема ниједног разлога да то не учини и Србија.

Вулин је истакао да су учесници ратова деведесетих година прошлог вијека дуго били занемарени и без одговарајућих почасти и поручио да "раскид са таквом праксом мора да се догоди".

"Себе нећемо представљати бољима него што јесмо, али нема ни ћутања. Неће се више наши бивши војници присјећати ратних дана у кућама и кафанама. Своје важне датуме обиљежаваће у домовима војске гдје им је и место", рекао је Вулин.

Дан ратника обиљежавао би се 4. децембра у знак сјећања на дан када је потписан мир у Првом балканском рату.

Извор: СРНА