latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:54 | Аутор: РТРС

Курди оптужују Багдад за напад

Регионалне власти ирачког Курдистана оптужиле су војску Ирака да је извршила напад у близини границе са Турском, гдје се налази дио курдског извозног нафтовода, пренијели су локални медији.
Подручје које насељавају Курди - Фото: REUTERS
Подручје које насељавају КурдиФото: REUTERS

Савјетник за медије предсједника Регионалне владе Курдистана /КРГ/ Масуда Барзанија Хемин Хаврами изјавио је да су кудрски Пешмерга борци одбили напад и да су се припадници Народних снага Ирака повукли назад у Рабију.

Из ирачке војске су демантовали наводе о сукобима у региону Рабија, који се налази на око 40 километара јужно од пограничног подручја Фиш-Хабур, које је под контролом курдских Пешмерга снага.

Званичник КРГ јуче је изјавио да ирачке снаге распоређују тенкове и артиљерију у регији Рабија, која се налази сјеверозападно од Мосула.

Безбједносни савјетник ирачке Владе изјавио је да је подручје Фиш-Хабура, на граници са Турском и Сиријом, подручје које Багдад жели да стави под своју контролу, али је одбио да одговори на питање да ли се спрема војна акција у том подручју.

Гранични прелаз у Фиш-Хабуру је под контролом Курда од 1991. године, када су САД и западне силе увеле зону забрањену за летове у сјеверном Ираку, како би заштитиле Курде од војске бившег ирачког предсједника Садама Хусеина.

Сиријска страна границе у региону је под контролом курдских снага из Сирије.

Извор: СРНА