latinica  ћирилица
24/10/2017 |  10:06 ⇒ 10:12 | Аутор: РТРС

Документарни филм "Лица Лафоре" приказан на Медицинском факултету у Бањалуци (ФОТО)

У пуној сали Медицинског факултета у Бањалуци, приказан је документарни филм "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.
Документарни филм "Лица Лафоре" приказан на Медицинском факултету у Бањалуци - Фото: РТРС
Документарни филм "Лица Лафоре" приказан на Медицинском факултету у БањалуциФото: РТРС

Студенти бањалучког Медицинског факултета документарним филмом ”Лица Лафоре“ упознали су се са лавовском борбом породице Гајић за живот своје дјеце, али и за живот све дјеце обољеле од ове опаке болести. Овај филм едукативног и мотивационог карактера од великог је значаја за будуће стручњаке медицине. 

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић истакао је да је ово јединствена прилика, да поред Бањалуке, студенти, млади истраживаћи широм БиХ имају прилику да се упознају са овим јединственим филмским остварењем .

"На личној причи породице Гајић направљено је изузетно филмско остварење које ће помоћи људима широм свијете да скупе храбрости да се упусте у борбу против ове опаке болести", навео је Шкрбић. 

Документарни филм "Лица Лафоре" приказан на Медицинском факултету у Бањалуци

Аутор филма Денис Бојић нагласио је да се овим пројекцијама потврђује едукативна компонента овог филма.

"Осим пројекције на бањалучком Медицинском факултету, у плану су и пројекције на медицинским факултетима у Републици Српској и Федерациј и БиХ. Филм ће у сарадњи са Међународним удружењем студената медицине Хрватске –бити приказан и на медицинским факултетима у Загребу, Ријеци, Сплиту и у Осијеку. Изузетно важну пројекцију очекујемо у Америци. Једна од највећих свјетских фармацеутских комапнија 'Ionis Pharmaceutica' организоваће велику пројекцију филма 'Лица Лафоре' у Сан Дијегу ради подизања свијести у борби против ријетких болести. Потом нас у децембру очекује важна пројекција филма и у Европском парламенту у Стразбуру. Наравно ту су и филмски фестивали, у наредном периоду филм ће бити приказан на фестивалима у Републици Српској, Грчкој, Америци и Русији", додао је Бојић.

Лијек за Лафорину болест, према ријечима водећих свјетских научника, требало би да буде ефикасан код ширег спектра неуролошких обољења. То значи да би милиони људи широм свијета у будућности могли имати корист иницирану борбом против Лафорине болести.