latinica  ћирилица
24/10/2017 |  10:14 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Терористи контролишу само пет одсто територије у Сирији

"Исламска држава" контролише мање од пет одсто територије у Сирији, рекао је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу представљајући успјех руске војне операције у тој земљи на састанку министара одбране земаља југоисточне Азије.
Сирија - Фото: РТРС
СиријаФото: РТРС

"Прије почетка операције руских ваздухопловних и свемирских снага, више од 70 одсто територије било је под контролом `Исламске државе", рекао је Шојгу.

Он је додао да је Москва фокусирана на обнову мирног живота у Сирији, пренио је "Спутњик".

Шојгу је прецизирао да је ослобођено 998 градова и насеља и да је елиминисана већина милитаната.

"Од почетка операције руске авијације 2015. године, 1,12 милиона људи вратило се својим кућама. Само у 2017. години вратило се 660.000 људи", рекао је руски министар одбране.

Он је додао да је, као резултат рада Руског центра за помирење зараћених страна, 2.500 насеља широм земље приступило процесу помирења.

Шојгу је нагласио да је скоро прекинут процес продаје нафте са територије под контролом исламиста и да је то имало кључну улогу за успјех војне ситуације.

"Прије 2015. године, `Исламска држава` зарађивала је око три милијарде долара годишње од продаје нафте у Сирији, до десет милиона долара дневно у неким периодима. Данас је финансијска подршка тој организацији са сирисјке територије скоро потпуно прекинута", изјавио је Шојгу.

"Сиријске демократске снаге" заузеле су 22. октобра нафтно поље Ел Омар у провинцији Деир ез Зор.

Извор: Срна