latinica  ћирилица
24/10/2017 |  10:23 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Амерички институт за стабилизацију - три ентитета донијела би стабилност БиХ

Амерички институт за стабилизацију /ИСТ/ из Вашингтона објавио је опширну анализу у којој истиче неодрживост система у БиХ од три народа и два ентитета, а као рјешење које би дугорочно донијело стабилност предлаже успостављање три национална ентитета.
Амерички институт за стабилизацију - Фото: Screenshot
Амерички институт за стабилизацијуФото: Screenshot

У анализи се истиче да је БиХ, која је некада служила као примјер међународне интервенције и реконструкције, данас неуспјела земља у срцу Европе, која је у процесу распада и у константном политичком превирању посљедњих 10 година.

Амерички институт напомиње да, због непрекидне политичке и економске дисфункције, безбједносне пријетње појачане радикалним исламом, мањком европског и америчког интереса, те утицајем Русије и Турске, будућност БиХ изгледа суморно, преноси "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Као катализатора тренутне кризе, Амерички институт види у Изборном закону БиХ, и наводи да само нови трансатлантски дипломатски приступ САД-а, који ће замјенити застарјели Дејтонски споразум с новом уставном основом може сузбити политичку фрагментацију земље и регије.

"Непосредни катализатор тренутне кризе у БиХ фокусира се на опште изборе сљедеће године. Уставни суд БиХ прогласио је неуставним контроверзни Изборни закон у Федерацији БиХ, који подразумијева да већински бошњачки народ у ФБиХ може бирати хрватске представнике у Дому народа, одузимајући им тиме њихово бирачко право", истиче се у америчкој анализи.

У анализи се подсјећа да је Европски парламент навео значај недавне одлуке Уставног суда утемељене на начелу конститутивног статуса и равноправности сва три народа да бирају своје политичке представнике у Дом народа, у резолуцији о БиХ усвојеној у фебруару.

Институт наводи да бошњачки политички представници у Сарајеву одбијају да спроведу одлуке Уставног суда, те да тиме доводе у питање интегритет изборног процеса и упозорава да ако до краја године не буду усвојене измјене закона неће бити уставног основа за одржавање избора и формирања Владе ФБиХ.

Амрички институт наводи да би након тога услиједио и колапс на нивоу БиХ, који би водио до цијепања земље, док би Република Српска, која годинама заговара отцјепљење, била једина функционална влада у БиХ, којој не би преостало ништа друго него да се отцијепи, што би, како се додаје, могло подстаћи и Хрвате да ураде исто.

Рјешење би било, наводи се у анализи, да Трампова администрација са европским савезницима присили Сарајево да се придржава одлуке Уставног суда БиХ о измјени Изборног закона, а предлаже се и укидање међународног протектората и уклањање страних судија из Уставног суда БиХ.

Извор: СРНА