latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:01 ⇒ 15:35 | Аутор: РТРС

Српске судије и тужиоци положили заклетву пред Тачијем

Пред председником Косова Хашимом Тачијем данас су заклетву положиле 42 судије и 14 тужилаца из мањинских заједница који ће радити у судовима на сјеверу Косова.

Председник Косова Хашим Тачи је данас након полагања заклетве потписао и указ о именовању и истакао да именовање носилаца правосудних функција из мањинских заједница представља мултиетничку природу Косова, саопштено је из кабинета косовског предсједника.

"Косово је изграђено на уставним основама свеобухватности, равноправности и слободе сваке личности. Косово је усвојило адекватне мјере да би промовисало пуну и ефективну равноправност путем учешћа припадника заједница у свим областима економског, друштвеног, политичког и културног живота", рекао је Тачи обраћајући се новоименованим судијама и тужиоцима.

Према његовим ријечима, именовање судија и тужилаца из мањинских заједница представља у потпуности мултиетничку природу Косова. Тачи је истакао да је пред њима велика одговорност.

"Ја имам пуно повјерење да ћете знати да се носите са том одговорношћу и да се грађани Косова осјећају сигурни и равноправни пред законом", казао је Тачи.

У саопштењу се истиче да је указ о постављању судија и тужилаца из мањинских заједница једна од афирмативних мјера које институције Косова предузимају како би се постигла пуна и ефективна равноправност припадника заједница у свим областима економског, друштвеног, политичког и културног живота.

Полагањем заклетве и указом се обезбјеђује "потпуна примена Споразума о правосудју који је постигнут у Бриселу 10. фебруара 2015. године".

Извор: Бета