latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:06 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Истраживање: Сигурнији сте у рукама женског хирурга

Стопа смртности пацијената након операција које обаве жене хирурзи незнатно је мања него кад их оперишу мушкарци хирурзи, показало је недавно канадско истраживање.

Анализа је спроведена на 104.630 пацијената који су подвргнути разним оперативним захватима код укупно 3.314 различита хирурга, међу којима је било 2.540 хирурга и 774 жена хирурга.

Иако је увријежено мишљење да су мушки љекари спретнији и стручнији, канадска студија је показала да су жене вјештије, да упуте слиједе прецизније и да им је вјештина комуницирања с остатком тима боља, каже коаутор студије др Раж Саткунасивам, хирург болнице Хјустон Методист.

"Хиругија је професија у којој доминирају мушкарци, а докторке у тој струци морају бити 'боље од најбољих' да би успјеле", казао је.

По истраживању се код пацијената које оперишу хируршкиње у року од 30 дана након оперативног захвата догоди просјечно 12 одсто мање компликација и смрти.

На сваких 230 оперативних захвата догодила се једна смрт више када су их обављали хирурзи.

Резултати су показали да жене хирурзи посвећују више пажње пацијентима и да су мање склоне ризику, па ће у случају недоумице најприје упитати за савјет остале чланове тима.

Аутори студије кажу да су резултати истраживања релативни и да се не може говорити о правилу, што значи да не треба страховати од исхода операције у зависности од пола љекара који ће вас оперисати.

"С обзиром на искљученост жена из процеса оперативних захвата кроз историју и невидљиви 'стаклени зид' када су у питању руководеће позиције, академско напредовање и правичност у погледу плата хирурга и хируршкиња, ова студија је врло значајна. Показује да би требало да постоји једнакост међу половима када је ријеч о наведеним професионалним стандардима", сматра др Хедер Лоџ, научница на Универзитету Томас Џеферсон у Филаделфији.

Извор: Б92, HINA