latinica  ћирилица
24/10/2017 |  13:47 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Борачка удружења: Одржати посебну сједницу НСРС и показати јединство (ВИДЕО)

Удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата одржала су данас у Бањалуци састанак на којем је било ријечи о захтјеву за сазивање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ. Они апелују на све изборне представнике да донесу јасне ставове о томе шта ће преузети по питању заштите бораца и жртава Републике Српске из протеклог рата.
Састанак Удружења проистеклих и одбрамбено отаџбинског рата - Фото: РТРС
Састанак Удружења проистеклих и одбрамбено отаџбинског ратаФото: РТРС

"Потпуно подржавамо рад институција Републике Српске у борби против неправде коју наносе Суд и Тужилаштво БиХ. Посебно подржавамо рад Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина", рекла је предсједница Удружења жртава рата БиХ Божица Живковић Рајилић.

Удружења позивају ВСТС да обуставе рад свих ратних судија у Тужилаштву, као и да надлежне инстутицје утврде зашто су поједини свједоци мијењали исказ и да истраже неправилности у судском процесу.

Убијеђени су да ће на овим питањима која су од националног интереса бити постигнут консензус и да ће сједница НСРС бити одржана у великој сали, те да ће посланици бити јединствени.

Поручили су да је НСРС, као највиши законодавни орган, дужна да регулише статус и да заштити жртве одбрамбено-отаџбинског рата.

М. Вујиновић/РТРС