latinica  ћирилица
25/10/2017 |  16:14 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

"Фићин дјед" и даље јури кроз Крагујевац

Ако се по дједу и унуци препознају, онда данашњи фића не мора да брине. Његов дјед – фијат 500 тополино и даље је у добром стању. У Крагујевцу постоји тек један примјерак тополина који је најстарији ауто у том граду, а и даље је у возном стању.
Фићин деда“ и даље јури кроз Крагујевац - Фото: РТС
Фићин деда“ и даље јури кроз КрагујевацФото: РТС

Недавно је прославио 66. рођендан. Услове за пензију је стекао, али и даље ради.

Најстарији је аутомобил у Крагујевцу, а свакодневно га вози чика Јоца.

- Производио се од 1936. године и тада је била прва верзија 'фијата тополино 500А', послије тога се производио 500Б до 1949. године, и иза њега се правио овај мој деда 1951. године. Производио се све до 1956. када је почео да се прави неки други 'тополино' што је 'тата фићин', сјећа се љубитељ аутомобила Јован Новковић.

Породични односи фића нису компликовани. Овај ауто Крагујевчани су вољели некада, баш као што његове потомке данас возе.

- Ја сам га купио у Ковину 1980. године. Тада сам за тај новац могао да купим једног половног 'тристаћа' како ми популарно кажемо, једног 'фијата 1300'. Нису они ни тада били на цијени, а мени та вриједност финансијска није значила ни тада баш као ни сада, препричава чика Јоца.

Јоца свог љубимца вози од 1983. Деда фића је, каже, доброг здравља. За три деценије ниједном није заказао.

- Није захтјеван и мали је потрошач. Добар је ауто и лак за одржавање. Мало је проблем када треба да се нађу гуме, јер тај потрошни материјал се тешко нађе. Али нађе се, кад се хоће – нађе се, каже овај Крагујевчанин.

Тврди да га воли као старијег брата, пошто је тополино од чика Јоце старији пуне три године.

- Много ми значи јер ме враћа у дјетињство. Кад сам се ја родио отац је имао старе моторе и старе аутомобиле, али тада нису били стари. Имао је 'олимпију', па је купио 'фићу 600' што је сада рецимо 'тата' садашњим 'фићама'. Волим их, имам ту велику љубав према механици, истиче колекционар Јоца.

Свог фићу зна напамет да склопи. За не дај боже има резервни мотор и мјењач. Труди се да ауто одржи у фабричком стању. Када се појави на улици права је атракција. Чика Јоца је рад и да покаже како његов тополино јури по Крагујевцу

На питање када је овај олдтајмер нестао са крагујевачких улица, Јоца каже да када је он купио ауто у Крагујевцу је било свега три-четири примерка. Може да јури највише 70 на сат.

 Тополино је спреман и за дуже стазе, њиме обилази пријатеље, бање и излјетишта по Србији.

Сличног аутомобила у околини нема, па зато не чуди што је његов љубимац толико популаран.

- Тражили су ми га за филмове. Имам жељу и хоћу да дам, не морају да ми плате. Али само да му укажу неку пажњу и да не буде неког фарбања и шта ти ја знам, да не буде лупање вратима. Морају да буду њежни према њему као што сам ја, напомиње Јован Новковић.

Највише се изнервира када га питају колико његов фића вриједи. Каже да нема тог новца за који би га продао. Машта да деда фићу у насљедство остави унуцима.

Извор: РТС