latinica  ћирилица
25/10/2017 |  16:27 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Нови систем за улазак у ЕУ од 2020.

Европски парламент подржао је на пленарној седници у Стразбуру успостављање електронског система уласка и изласка за држављане "трећих земаља".
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Тај систем требало би да убрза провјере на спољним границама шенгенског простора.

Како се наводи, нови заједнички електронски систем, који ће постати оперативан 2020. године, регистроваће информације о путницима из трећих земаља, укључујући име и презиме, отиске прстију, фотографију лица, вријеме, датум и мјесто уласка и изласка као и одбијања уласка у шенгенски простор, преноси Хина.

Систем ће се примјењивати и за путнике којима је потребна виза за улазак у Шенген, као и за оне којима не требају визе, а требало би да омогући да се лако установи прекорачење допуштеног краткотрајног боравка, до 90 дана у раздобљу од шест мјесеци.

Подаци би требало да се чувају у периоду од три године, а за оне који прекорачују допуштени боравак пет година, а како се наводи моћи ће да се користе за превенцију, откривање и истрагу терористичких напада и других криминалних дјела, а биће доступни граничним и визним властима у земљама чланицама.

ЕЕС ће моћи да користе земље које у потпуности примјењују шенгенска правила или земље чланице које су прошле шенгенску евалуацију и имају пасивни приступ Визном информацијском систему.

То значи да ће Бугарска и Румунија моћи да учествују у ЕЕС-у, а Хрватска ће то моћи након што успјешно проде евалуацију.

Извор: Танјуг