latinica  ћирилица
26/10/2017 |  18:06 | Аутор: РТРС

Кајзер: Америка је убила све лидере који су одбацили петро - долар

Кина је недавно најавила почетак продаје нафте у јуанима и како сматра Макс Кајзер, аутор програма на каналу РТ "Кајзер рипорт", представља изузетно храбар потез, јер Америка неће одустати од основе своје хегемоније без борбе.
"Брифинговање предсједника: Испитивање Садама Хусеина" - Фото: илустрација
"Брифинговање предсједника: Испитивање Садама Хусеина"Фото: илустрација

Кајзер подсјећа да су се све земље које су покушавале нешто слично суочиле са "ужасним посљедицама".

"Садам Хусеин је хтио да тргује нафтом користећи евро па је убијен, Моамер Гадафи је хтио да својим енергентима тргује у валути која није амерички долар, па је и он убијен", истиче Кајзер.

Кина, са друге стране, има и одлучност и ресурсе да одбаци долар, а има и подршку других великих држава које се опиру америчком финансијском картелу, као што су Русија и Иран. Он наводи да се сада са правом спекулише да ће управо Кина бити главни купац у продаји акција саудијске државне нафтне компаније "Арамко" јер је Саудијску Арабију у друштво оних који не желе долар гурнула сама Америка, када је прошле године дозволила преживјелима и њиховим рођацима из напада 11. септембра да туже Краљевину због оптужби о умијешаности у терористички напад, 11. септембра.

Кајзер закључује да су државе широм свијета уморне од финансирања америчког војног авантуризма кроз учешће у "Империји дуга", међутим амерички финансијски сектор и војно-индустријски комплекс неће се лако одрећи доларске хегемоније па ће за заштиту својих ибнтереса поново искорисити омиљену алатку  - рат.

Извор: Независне новине