latinica  ћирилица
27/10/2017 |  11:55 | Аутор: РТРС

Споменику у Долини хероја враћена бијела боја

Споменик Битке на Сутјесци у Долини хероја на Тјентишту, који је био посивио и зарастао у маховину, поново добија изворну бијелу боју, по којој је био јединствен.
Споменик Тјентиште -
Споменик Тјентиште

Завршена је прва од четири фазе избјељивања чувеног споменика који симболизује тјеснац, односно излаз кроз који су партизани у Другом свјетском рату успјели да се пробију из обруча шестоструко бројнијих окупаторских њемачких војника.

Испод суморне сиве, појавила се снијежна боја, која ће након још три фазе чишћења добити некадашњи интензивно бијели сјај.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић рекао је да је споменик третиран специјалним хемијским средствима за чишћење бетона и камена.

"То су посебне супстанце увезене из Америке за бијели цемент од којег је изграђен споменик. Прва фаза чишћења је успјешно завршена и предстоје нам још три фазе, тако да би идуће године, када славимо 75 година од Битке на Сутјесци, споменик у потпуности био очишћен и снијежно бијел", напоменуо је Павловић.

Он је додао да је у плану и замјена мермерног платоа око споменика.

"Рестаурацију споменика финансира Влада Републике Српске и ово је први пут од његовог откривања 1971. године да се ради овако озбиљан захват", рекао је Павловић.

Он је захвалио начелнику Фоче Радисаву Машићу и градоначелнику Горажда Мухамеду Рамовићу који су за потребе чишћења споменика, на почетку и на крају прве фазе, уступили ватрогасне јединице.

Споменик, који се састоји од два огромна крака од бијелог цемента, висока по 19 метара, дјело је вајара Миодрага Живковића.

Испред се налази спомен костурница у којој је сахрањен 3.301 борац од више од 7.000 погинулих, а на брежуљку изнад споменика, до којег воде степенице, је амфитеатар на отвореном на чијим су полукружним бетонским тракама исписани називи партизанских јединица.

У близини споменика ове године завршене су и двије луксузне виле чије је отварање најављено за новембар.

"Виле су капацитета 35 кревета и то ће бити нешто најлуксузније на овим просторима", рекао је Павловић.

Он је захвалио и градочанчелнику Љубљане Зорану Јанковићу од којег је Национални парк ових дана добио 30 контејнера за одлагање отпада.

Извор: Срна