latinica  ћирилица
27/10/2017 |  14:44 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Колико се џихадиста ИД вратило у своје државе?

Док милитанти Исламске државе губе посљедње територије у Ираку и Сирији, многи од преко 40.000 страних припадника почели су да се враћају у своје државе.

Организација The Soufan Center објавила је извјештај у којем наводи да се до сада вратило најмање 5.600 страних џихадиста.

Око 50 одсто бораца који су отишли из Велике Британије, Шведске и Данске вратило се у те државе, док се у Русију и бивше совјетске републике вратило само 10 одсто оних који су отишли, стоји у извјештају. Организација је објавила табелу са државама и бројем грађана који су се придружили исламистима и колико их се вратило.

Организација је такође објавила да су у неке државе југоисточне Азије стигли не само њихови грађани, већ и џихадисти из других држава који одбијају да се вратите у своју земљу. Иначе, ИД је водио детаљне записе о својим припадницима и одузимао им мобилне телефоне и рачунаре. Око 20.000 имена џихадиста већ је прослијеђено Интерполу, пише Бизнис Инсајдер.

Велика је вјеројатноћа да ће вођство ИД тражити подршку у новим подручјима након губитка територија "калифата" и да ће  очекивати да га повратници наставе подржавати, наводе аналитичари.

Извор: Агенције