latinica  ћирилица
28/10/2017 |  11:36 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

У Требињу симпозијум најеминентнијих гинеколога (ВИДЕО)

У Требињу је почео први симпозијум гинеколога који је окупио најеминентнија имена из ове области са подручја БиХ и Србије о теми "Минимална инвазивна хирургија", чији је циљ размјена искустава, али и едукација овдашњих љекара из домена хирургије.
Симпозијум у Требињу - Фото: РТРС
Симпозијум у ТребињуФото: РТРС

Доктор Лука Анђелић из Суботице, који често ординира у требињској и невесињској болници, истакао је да је циљ скупа да се укаже какав је оперативни приступ који мора да се изведе, а да се жена сачува и што мање задржи у болници, истичући да је за пацијента најтеже када мора да дође у операциону салу како би се ријешио проблем, било да је ријеч о бенигној или малигној патологији.

Он је указао да по том питању херцеговачке болнице, укључујући и фочанску, иду у корак са временом, појашњавајући да се обављају ендоскопске операције у више од 50 одсто случајева.

"То је неки параметар који се користи у свијету и на том основу имамо увид колико је квалитетна установа, а да се изводи минимална инвазивна хирургија. То је корист за пацијента, болницу и државу јер се пацијенти мање задржавају у болници", истакао је он.

Анђелић је указао да је на првом мјесту обољења из домена гинекологије проблем стерилитета који је, како каже, више израженији код мушкараца него код жена, због начина живота.

Директор Болнице Требиње Васо Мијановић истакао је значај оваквих скупова, напомињући да су угостили 23 предавача из региона - најеминентније стручњаке из области гинекологије.

"У претходних годину дана, осим на инфраструктури и набавци нове опреме, константно радимо на едукацији и доедукацији наших љекара и комплетног особља", истакао је Мијановић.

Он је подсјетио да је Требиње у протеклих годину дана било домаћин скупова кардиолога и хирурга, додајући да је намјера да и убудуће промовишу Болницу Требиње и град Требиње, с циљем пружања што боље здравствене заштитете, јер је пацијент увијек на првом мјесту.

Начелник Одјељења за гинекологију и акушерство у Болници Требиње Срдан Лугоња рекао је да су овакви скупови веома битни, како би се размјењивала искуства и знања.

Градоначелник Требиња Лука Петровић подсјетио је да Влада Републике Српске и град Требиње са Болницом учествују у реконструкцији болничког комплекса.

"Имаћемо једну од најмодернијих зграда по питању енергетске ефикасности на овим просторима што ће допринијети значајним уштедама, које ће се преусмјерити у апаратуру, опрему и оспособљавање кадра", рекао је Петровић.

На симпозијуму ће, између осталог, бити одржана предавања о лапароскопским и хистероскопским операцијама, брачном стерилитету, ендоскопској хирургији, цистама јајника код младих, ванматеричној трудноћи, савременом приступу и дијагонистици високоризичних трудноћа.

Међу учесницима скупа, који се сутра завршава, су истакнути гинеколози Лука Анђелић, Кенан Дрљевић из Опште болнице Сарајево, Сенад Сарић са Поликлинике "Арбор Витае" Мостар, Артур Бјелица из Клиничког центра Војводине, Зоран Станковић, Институт за мајку и дете Београд, Горан Маленковић, Институт за онкологију Војводине, а од требињских љекара учествовују Љиљана Буха и Данијела Петровић Попадић.

Директор Болнице Требиње Васо Мијановић поручује да ће симпозијум гинеколога бити традиција на југу Српске, која ће омогућити континуирану размјену искустава и знања.