latinica  ћирилица
28/10/2017 |  19:02 | Аутор: РТРС

Јункер: У Европи нема мјеста за пукотине

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер упозорио је данас да у Европи нема мјеста за пукотине, након што је Каталонија прогласила независност од Шпаније.
Жан-Клод Јункер - Фото: Getty Images
Жан-Клод ЈункерФото: Getty Images

Јункер је истакао да ЕУ жели да поштује Уставни и правни поредак Шпаније.

"Ми нисмо за то да се допусти да се Европа развија тако да сутра имамо 95 чланица. За сада је довољно 28", рекао је Јункер.

Грчка је, такође данас изразила забринутост због поступка Каталоније, наводећи да поштује територијални интегритет Шпаније.

"Посебни смо забринути због ситуације у Шпанији и понављам да Европа може само јединствена да напредује, једнострани поступци су неприхватљиви", рекао је портпарол грчке Владе Димитрис Цанакопулос.

Преузимање контроле шпанских власти над Каталонијом данас је ступило на снагу и премијер Маријано Рахој постао је предсједник тог региона.

Регулативе Мадрида против Каталоније прате Члан 155 шпанског Устава према којем је Влади дозвољено да реагује против побуне на својим територијама.

Члан 155 активиран је синоћ након што је у каталонском парламенту одржано гласање у корист независности тог региона од Шпаније.

Извор: СРНА