latinica  ћирилица
29/10/2017 |  09:19 | Аутор: РТРС

Како да очистите јабуку од пестицида?

Држање јабука под водом неколико секунди није довољно за уклањање пестицида, а научници имају бољи савјет.
Исхрана (Фото: Thinkstock) -
Исхрана (Фото: Thinkstock)

Најбољи начин за чишћење јабука од пестицида је потапање у воду и додавање соде бикарбоне. Тај процес треба да траје 12 до 15 минута. Други начин да спријечите унос пестицида јесте да ољуштите јабуку.

Научници са Универзитета Масачусетс тестирали су неколико начина да уклоне пестициде са воћа, а најбољим се показала сода бикарбона.

Пестициди могу помоћи плодовима да опстану и одбију инсекте, али су штетни уколико се уносе организам. Нјихови ефекти зависе од врсте пестицида и количине која се уноси. Свјетска здравствена организација поручује да одређени пестициди могу штетно да дјелују на развој нервног система фетуса и дјеце.

Неки људи се ослањају на куповину органске хране, која може бити веома скупа, али ни она не гарантује да се пестициди не користе. Неке фарме користе органске пестициде, али треба имати у виду да природни пестициди нису нужно сигурнији.

Научници су потопили јабуке у фунгицид и инсектицид и држали их у њима од неколико минута, па до целог дана. Потом су покушали да оперу пестициде испод воде, држањем у растворима и коришћењем соде бикарбоне у периоду од 15 минута.

Најбољи резултат је имала сода бикарбона. Након 15 минута пестицид је нестао са коре воћа. Међутим, лоша вијест је да око 20 одсто фунгицида и четири одсто инсектицида, које је воћка упила кроз кору, нису могли да се елиминишу.

Треба имати на уму да сода бикарбона није неко чудо, као и то што нема гаранција да ће дјеловати у случају неког другог воћа. Засад је ипак најбоље рјешење љушћење јабука.

Извор: Агенције