latinica  ћирилица
29/10/2017 |  10:33 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Уставни суд БиХ мора бити реформисан

Уставни суд БиХ мора бити реформисан тако да мјеста за стране судије буду укинута уколико БиХ жели да врати владавину права и спријечи даље противправно подривање Дејтонског споразума, истиче се у новом Извјештају Владе Републике Српске Савјету безбједности УН.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Извјештају се подсјећа да одредбе Устава БиХ показују да је намјера била да стране судије престану са радом након петогодишњег прелазног периода.

"Легитимитет Уставног суда подрива присуство страних судија, одсуство независности суда и савезништво страних и бошњачких судија који дјелују као политички инструменти високог представника и СДА", наводи се у другом дијелу Извјештаја под насловом "Уставни суд БиХ мора бити реформисан".

У документу се наглашава да су званичници ЕУ јасно ставили до знања - БиХ не може приступити ЕУ са страним судијама у Уставном суду БиХ.

"Уз то, присуство страних судија у Суду је неспојиво са суверенитетом и демократијом БиХ. Сви српски и хрватски лидери у БиХ залажу се за укидање улоге страних судија, али бошњачке странке блокирају ову суштински битну реформу зато што не желе разбијање политичког савезништва страних и бошњачких судија", наводи се у документу.

Троје од девет судија Уставног суда БиХ су странци које је именовао предсједник Европског суда за људска права, без сагласности домаћих институција. Ниједна друга суверена држава у свијету у свом уставном суду нема мјеста резервисана за стране судије, а камоли судије које је именовао страни судија појединац без обавезе сагласности дате земље на именовање.

"Одредбе Устава БиХ показују да је намјера страна била да странци буду привремено својство Суда и да се након пет година донесе закон којим ће бити замијењени. Нажалост, СДА и друге бошњачке странке блокирале су све законе којима би се стране судије замијениле држављанима БиХ. Желе да стране судије остану зато што сасвим поуздано гласају у прилог централизацији БиХ, без обзира на уставни меритум датог предмета", подсјећа се у Извјештају.

У Влади Српске напомињу да је најбитнији елемент сваког суда који врши судску ревизију легитимитет у јавности.

"Без тог легитимитета јавност неће прихватити судске одлуке, нарочито не оне којима се поништавају закони које су донијеле демократски изабране институције. Легитимитет Уставног суда тешко је нарушен присуством страних судија, одсуством независности Суда и политичким савезништвом страних и бошњачких судија који служе агенди високог представника и СДА", закључује се у Извјештају.

Извор: Срна